Britanski muzej v Londonu ima za sabo 270 let delovanja, ustanovljen je bil  7. junija 1753. Celotna muzejska zbirka naj bi obsegala okoli osem milijonov predmetov. Foto: Wikipedia
Britanski muzej v Londonu ima za sabo 270 let delovanja, ustanovljen je bil 7. junija 1753. Celotna muzejska zbirka naj bi obsegala okoli osem milijonov predmetov. Foto: Wikipedia

Po uvodniku, naslovljenem Britanski muzej mora brezplačno vrniti kitajske kulturne relikvije, ki je bil objavljen v Global Timesu, je ta poziv postal najbolj priljubljena tema na tamkajšnjem družbenem omrežju Weibo. Global Times je sicer kitajski državni časopis, ki objavlja v angleškem jeziku.

Za zdaj še brez odziva kitajske oblasti
"Kot kitajski medij uradno zahtevamo od Britanskega muzeja, da brezplačno vrne vse kitajske kulturne relikvije, pridobljene po neprimernih kanalih, na Kitajsko in da se vzdrži odklonilnega, zavlačujočega in površnega odnosa. Najprej bi se bilo treba svetu javno zavezati k vrnitvi relikvij in čim prej začeti izvajati to že zapoznelo delo," je še mogoče prebrati v uvodniku.

Sorodna novica Po razkritju obsežne kraje odstop direktorja in obuditev pozivov k vrnitvi beninskih bronov

Kitajska oblast zadeve za zdaj še ni komentirala objave Global Timesa, prav tako se Britanski muzej ni odzval na BBC-jevo prošnjo za komentar.

Muzej je v središču pozornosti pristal v tem mesecu, ko se je izkazalo, da je izpod njegove strehe bodisi izginilo, bilo ukradenih ali pa poškodovanih precej več kot 1000 predmetov, kot se je sprva predvidevalo. Njihovo število je najbrž celo bližje 2000 in gre za nekaj milijonov funtov vrednosti. Sledila sta odpoved pogodbe o zaposlitvi kuratorju Petru Higgsu, ki je bil v muzeju zaposlen več kot 30 let, in nato še odstop direktorja muzeja Hartwiga Fischerja.

Očitki o vrzelih v upravljanju in varnosti
V objavi v Global Timesa je je med drugim mogoče prebrati očitke, da svetovno znani muzej ni dobro poskrbel za "kulturne dobrine, ki pripadajo drugim državam (...) Ogromne vrzeli v upravljanju in varnosti kulturnih predmetov v Britanskem muzeju, ki jih je razkril ta škandal, so vodile v propad dolgotrajne in široko razširjene trditve, da so 'tuji kulturni predmeti bolje zaščiteni v Britanskem muzeju'."

Podobne očitke je bilo mogoče te dni slišati tudi iz Grčije, ki si že dolgo prizadeva, da bi ji muzej vrnil znamenite partenonske kipe, nato pa še iz Nigerije, ki poziva muzej k vrnitvi beninskih bronov. In Global Times je izrazil podporo pozivom, ki prihajajo iz drugih držav: "Podpiramo tudi zahtevke za vrnitev kulturnih relikvij, ki so jih vložile druge države, ki jih je izropala Britanija, kot so Indija, Nigerija in Južna Afrika."

Britanski muzej hrani sicer največjo zbirko kitajskih starin na Zahodu. Glede na zapis na muzejski spletni strani, je pod njegovo streho približno 23.000 kitajskih predmetov, ki izvirajo vse od neolitika do danes. V kitajski zbirki je široka paleta dragocenosti, kot so slike, grafike, izdelki iz žada in brona ter keramika. Eden najznamenitejših je reprodukcija zvitka z naslovom Opozorila učiteljice dvornim damam. Gre za mojstrovino, ki velja za mejnik v kitajski umetnostni zgodovini.

Zvitek, naslovljen Opomin dvornim učiteljicam, se tradicionalno pripisuje slikarju in politiku Gu Kaiziju (ok. 345–ok. 406). Foto: Wikipedia
Zvitek, naslovljen Opomin dvornim učiteljicam, se tradicionalno pripisuje slikarju in politiku Gu Kaiziju (ok. 345–ok. 406). Foto: Wikipedia

"Zdaj, ko je država bogata in ljudje močni ..."
Ključnik Britanski muzej, prosimo, vrnite kitajske starine je bil na vrhu iskalne lestvice na Weibu do ponedeljka opoldne po lokalnem času in je nabral več kot pol milijarde ogledov. "Zdaj, ko je država bogata in ljudje močni, je čas, da se naši zakladi vrnejo domov," je mogoče prebrati v enem izmed komentarjev, ki so bili deležni največ pozornosti. Medtem ko se številni strinjajo s pozivom Global Timesa, pa niso vsi tako zelo navdušeni. "Zakaj ne odpotujete v Združeno kraljestvo po naše zaklade? Samo kričanje doma na Weibu je zgolj ziheraško in brezsramno," se je glasil eden izmed bolj izpostavljenih komentarjev.