Marina Lošak. Foto: EPA
Marina Lošak. Foto: EPA

Zamenjave v ruskem muzejskem svetu so po poročanju portala Art Newspaper povezane z ideološko represijo po ruski invaziji v Ukrajini. Hči in nečak Marine Lošak sta opozicijska novinarja, ki sta po invaziji zapustila Rusijo. Ministrstvo za pravosodje ju je oba označilo za "tuja agenta".

Kot navaja The Art Newspaper, imenovanje Lihačeve sledi le nekaj tednov po odstavitvi Zelfire Tregulove iz Tretjakovske galerije v Moskvi. Tregulovo je zamenjala Elena Proničeva, hči nekdanjega vodje Zvezne varnostne službe FSB, povezane z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Leta 2013 je Lošak, ki je leta 1986 zapustila Odeso v Ukrajini in zaživela v Moskvi, zamenjala Irino Antonovo, ki je Puškinov muzej vodila več kot petdeset let. Tako kot Antonova je bila znana po organizaciji velikih mednarodnih projektov. Pred kratkim je bila zadolžena za pripravo razstav temeljnih zbirk modernistične umetnosti in sodelovala s fundacijo Louis Vuitton ter Državnim muzejem Ermitaž, čeprav je postalo vedno težje in nato nemogoče organizirati razstave v ozadju vojne.

Marina Lošak (levo), ruski predsednik Vladimir Putin (C) in uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev (desno) na razstavi Zakladi Nukusa v Puškinovem muzeju. Foto: EPA
Marina Lošak (levo), ruski predsednik Vladimir Putin (C) in uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev (desno) na razstavi Zakladi Nukusa v Puškinovem muzeju. Foto: EPA

V torek je Puškinov muzej objavil njeno izjavo. "Deset let sem bila direktorica muzeja. Potrebujete naslednjo osebo, ki bo prišla z novo energijo, z novimi mislimi in novimi ambicijami, da nadaljuje, kar so začeli drugi." V muzeju so ji pripisali dolg seznam dosežkov, vključno z digitalizacijo, obnovo, širitvijo stavb in regionalnimi razvojnimi projekti.

Imenovanje Lihačove za direktorico muzeja Ščusev leta 2017 je naletelo na protest nekaterih muzejskih uslužbencev. Sprožili so peticijo, v okviru katere so jo zaposleni med drugim kritizirali, da nima dovolj izobrazbe in vodstvenih izkušenj za ta položaj.

Pred tem je delala za rusko notranje ministrstvo
Svoj direktorski mandat je končala s pozitivnimi ocenami, ker je posodobila prostore, odprla zbirko in pritegnila mlade obiskovalce. V izjavi ministrstva za kulturo ob njenem imenovanju na čelo muzeja Puškin je navedeno, da se je število obiskovalcev arhitekturnega muzeja pod njenim vodstvom početverilo na 110.000 letno.

Vendar pa je Agentstvo, preiskovalno novičarsko spletno mesto, ki so ga ustvarili opozicijski mediji, v ponedeljek poročalo, da je bila glede na razkrite davčne dokumente Lihačova kmalu po letu 2000 plačana uslužbenka prokremeljskega mladinskega gibanja, znanega po tem, da meri na liberalne kulturnike. Agentstvo je izpostavilo tudi intervju z Lihačevo iz leta 2017, v katerem je povedala, da je delala za rusko notranje ministrstvo, preden se je leta 2006 pridružila muzeju, še piše Art Newspaper.