Prvi teden v februarju je carinska in mejna zaščita ZDA za spletno stran časopisa The Intercept potrdila, da se je "nadzorovano miniranje" začelo "v pripravah na gradnjo novega sistema obmejnih zidov znotraj rezervata Roosevelt na gori Monument". Pri carinski in mejni zaščiti so dodali, da bo razstreljevanje "v presledkih nadaljevalo do konca meseca", poroča The Art Newspaper.

Za kongresnika bogoskrunsko dejanje
Območje, ki je del nacionalnega parka Organ Pipe Cactus, je domovina staroselskega plemena Tohono O'odham in ga tudi Unesco priznava kot naravni rezervat. Demokratski kongresnik Raul Grijalva je uničenje označil za bogoskrunsko in za The Intercept povedal, da se vlada ni posvetovala s plemenskimi voditelji, preden je začela gradbena dela v nacionalnem parku.

"To območje naseljujemo že od nekdaj," pa je za časopis The Arizona Republic dejal Ned Norris mlajši, ki je na čelu omenjenega plemena. "To so naši predniki. So ostanki tega, kar smo kot ljudstvo, po vsem tem območju," je še dodal. Okoljevarstvene skupine opozarjajo tudi na škodo, ki se jo povzroča ekosistemu, in selitve prostoživečih živali.

Tudi več kot 10 tisočletij stare najdbe
Administracija Donalda Trumpa je za potrebe gradnje zidu zaobšla več zakonov, vključno s tistimi, ki ščitijo grobišča ameriških staroselcev. "Bilo je zelo frustrirajoče," je še dejal kongresnik. "Mislili bi, da bi v takšni situaciji, ki vključuje človeške posmrtne ostanke, grobišča, delce kosti, ki so bili raziskani in datirajo tisoč let nazaj ali več, prisotne nekaj občutljivosti urada za domovinsko varnost ZDA in administracije. Ni je," je še dodal Grijalva. Nekateri izmed tam najdenih predmetov so stari tudi 10 tisoč let, pa poroča BBC.

Že septembra lani so pri časopisu Washington Post uspeli pridobiti interno poročilo službe omenjenega nacionalnega parka, v katerem opozarjajo, da bo gradnja obmejnega zidu ogrozila kar 22 tamkajšnjih arheoloških najdišč. Unesco je to območje v letu 1976 priznal kot mednarodni življenjski rezervat, saj gre za "pristen primer nedotaknjenega ekosistema Sonorske puščave".

Kaktusi, po katerih nosi ime nacionalni park Organ Pipe Cactus. Foto: Wikipedia
Kaktusi, po katerih nosi ime nacionalni park Organ Pipe Cactus. Foto: Wikipedia