Trump je odločitev vrhovnega sodišča označil za veliko zmago in slavje vladavine prava. Foto: Reuters
Trump je odločitev vrhovnega sodišča označil za veliko zmago in slavje vladavine prava. Foto: Reuters

Postavitev zidu Trump obljublja od predvolilne predsedniške kampanje leta 2016, a se še ni začela zaradi nasprotovanja demokratov v kongresu. Pet konservativnih vrhovnih sodnikov pa je zdaj preglasovalo štiri liberalne in preklicalo odločitev nižjih sodišč, ki predtem Trumpu niso dovolila gradnje z razlago, da kongres ni posebej potrdil, da se lahko sredstva, namenjena za delovanje obrambnega ministrstva, uporabijo tudi za zid.

Utrditev ograj na južni meji

Trump je odločitev sodišča na Twitterju komentiral z besedami: "Vav! Velika zmaga za zid. Vrhovno sodišče je zavrnilo odločitev nižjih sodišč in dovolilo gradnjo zidu na južni meji. Velika zmaga za obmejno varnost in vladavino prava!" Bela hiša namerava uporabiti 2,5 milijarde dolarjev za zamenjavo obstoječih ograj v zveznih državah Arizona, Kalifornija in Nova Mehika z višjimi in trdnejšimi obmejnimi ovirami.

Vrhovno sodišče je tako odpravilo odločitev sodnika iz Oaklanda in prizivnega sodišča iz San Francisca o zamrznitvi finančnih sredstev, ki jih je Trumpova vlada nameravala iz proračuna Pentagona uporabiti za utrditev mejne ograje. Zvezni sodnik v Oaklandu je po tožbi Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU), okoljevarstvene organizacije Sierra Club in koalicije skupnosti ob južni meji namreč ustavil nameravano črpanje sredstev Pentagona za postavitev zidu, dokler ne sprejme odločitve o tožbi. Trumpova vlada se je pritožila, prizivno sodišče je dalo prav tožnikom, vrhovno sodišče pa zdaj Trumpu.

Dogovor z Gvatemalo

V petek so ZDA in Gvatemala podpisale dogovor, po katerem bodo morali prebežniki iz Hondurasa in Salvadorja, ki proti ZDA potujejo čez Gvatemalo, najprej v tej državi zaprositi za azil, ne pa samo prečkati Gvatemale in skušati vstopiti v ZDA. Gvatemala je od Trumpa v zameno za podpis sporazuma dobila povečano število vizumov za začasne kmetijske delavce. Ministrstvo za delo Gvatemale je napovedalo, da bo v naslednjih dneh začelo izdajati delovne vizume, s katerimi bodo Gvatemalci zakonito potovali v ZDA in ne bodo žrtve kriminalnih organizacij.

Trump napoveduje podoben sporazum s Hondurasom in Salvadorjem, kar bi težave s prebežniki v ZDA praktično odpravilo.

Za zid potrebuje osem milijard

Trump je maja dejal, da želi za postavitev zidu na meji osem milijard dolarjev, kongres pa mu je odobril le 1,4 milijarde. Pred tem je razglasil izredne razmere, da bi lahko črpal sredstva iz drugih proračunskih postavk, med drugim Pentagona.

Vrhovno sodišče sicer ni odločalo o tem, ali lahko predsednik nenamensko porablja potrjena proračunska sredstva. Demokrati trdijo, da o tem odloča kongres, Trump pa, da odloča on sam.

Mejo med ZDA in Mehiko varuje različno visoka in utrjena ograja. Foto: Reuters
Mejo med ZDA in Mehiko varuje različno visoka in utrjena ograja. Foto: Reuters

Demokrati so nad odločitvijo vrhovnih sodnikov seveda ogorčeni. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da so "sodniki omogočili Trumpu, da ukrade sredstva, namenjena za vojsko, in jih porabi za neučinkovit, potraten obmejni zid, kar je velika napaka. Njihovi ustanovni očetje so si zamislili demokracijo, ki jo vodi ljudstvo, ne monarhije."

Po podatkih ameriških oblasti se je število aretiranih prebežnikov na ameriško-mehiški meji junija letos zmanjšalo za 28 odstotkov. V letu 2019 je na meji umrlo ali je pogrešanih 170 ljudi, med njimi 13 otrok.