"Razdalja med njeno matično državo in terensko raziskovalnim prostorom ni bila ovira, da si ne bi nabrala bogatih terenskih izkušenj ter delovala tako v različnih državah Južne Amerike kot doma," beremo v utemeljitvi nagrade, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo.

Marija Mojca Terčelj prejme nagrado za izjemne znanstvene dosežke. Foto: Univerza na Primorskem
Marija Mojca Terčelj prejme nagrado za izjemne znanstvene dosežke. Foto: Univerza na Primorskem

Murkovo nagrado, listino in priznanja za leto 2022 bodo podelili danes ob 17.00 v Posavskem muzeju Brežice. Murkovi priznanji bosta prejeli Ana Vrtovec Beno za sodelovanje pri revitalizaciji Salona Ozbič v Postojni in projektna skupina, ki jo sestavljajo Srečko Ocvirk, Mojca Sešlar in Lidija Udovč z Občine Sevnica, Božena Hostnik iz celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter Stanka Glogovič, Aleš Vene in Nives Slemenšek iz Posavskega muzeja Brežice, za revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici.

Murkovo listino prejme Anuša Babuder za dosežke in širše študentsko udejstvovanje na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Med dobitniki Murkovih priznanj je tudi projektna skupina, zaslužna za revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici. Foto: Občina Sevnica
Med dobitniki Murkovih priznanj je tudi projektna skupina, zaslužna za revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici. Foto: Občina Sevnica

Največja slovenska poznavalka življenja staroselske kulture v Južni Ameriki
Dobitnica Murkove nagrade za znanstvene dosežke Marija Mojca Terčelj je diplomirala iz etnologije in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter doktorirala na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na isti fakulteti. Je redna sodelavka Inštituta za medkulturne študije Fakultete za humanistične študije na primorski univerzi, kot raziskovalka pa sodeluje tudi z inštituti v tujini. Pred tem je delovala na Upravi RS za kulturno dediščino in v Slovenskem etnološkem muzeju.

Raziskuje področja kozmologije in religije ter socialnih politik in človekovih pravic staroselskega prebivalstva. Leta 2019 je bila kot največja slovenska poznavalka življenja staroselske kulture v Južni Ameriki glavna izvajalka projekta Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki. Sodelovala je pri pripravi mednarodno odmevne razstave La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju. Za svoje delo je bila prejela najprestižnejšo muzejsko nagrado ICOM Slovenija, ki jo podeljuje Mednarodni muzejski svet.

Slovensko etnološko društvo združuje etnologe in kulturne antropologe že od leta 1975. Od leta 1986 društvo tudi podeljuje stanovske nagrade, ki so poimenovane po utemeljitelju etnologije kot znanosti Matiji Murku (1861–1952).

Murko je deloval na številnih področjih, etnologi in kulturni antropologi pa ga opredeljujejo kot utemeljitelja etnologije kot znanosti in utemeljitelja treh področij zanimanja: duhovna, materialna in družbena kultura. Le-te se v različnih oblikah, z razvijajočimi metodološkimi pristopi ter skozi dosežke in poglede strokovnjakov in znanstvenikov prepletajo že več kot stoletje.