Informacijo je potrdil Oset, njegovega imenovanja pa za zdaj ni mogoče zaslediti še v nobenem sporočilu vlade ali ministrstva, poroča današnji Večer.

Ministrstvo za kulturo. Foto: mmcrtvslo
Ministrstvo za kulturo. Foto: mmcrtvslo

V marca sprejetem sklepu vlade o ustanovitvi muzeja piše, da direktorja imenuje minister. V sklepu še piše, da poln mandat direktorja traja pet let.

Oset je sodelavec Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Za današnji Večer je povedal, da so naloge muzeja določene v ustanovitvenem aktu in v internih aktih. Med drugim mora zagotoviti možnosti za redno delovanje muzeja.

Sorodna novica Sprejet sklep o ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, prostore bo imel ob Roški cesti

Dotrajana stavba na Roški cesti
Stavba ob Roški cesti, ki je bila dodeljena muzeju, je po precej dotrajana, saj so dosedanji poskusi obnove doslej vedno znova zastali, je še dejal. "Upam, da bo severni trakt stavbe na naslovu Poljanska cesta 40 ustrezno obnovljen, saj gre za nepremično kulturno dediščino, ki jo je lastnik dolžan vzdrževati. Kulturne in demokratične družbe namenijo ustrezno pozornost in sredstva za ohranjanje (trajnost) nepremične in premične kulturne dediščine," je zapisal v izjavi za Večer.

In kdaj bi lahko odprli muzej? Oset pravi, da "se zdi", da bi lahko muzej primerne prostore za postavitev stalne razstave in občasnih razstav dobil v 30 mesecih, pri čemer opozarja, "da prihodnosti ni mogoče napovedovati, na kar nas ne nazadnje dnevno opozarja tudi pandemija. Dotlej pa bomo izvajali druge muzejske dejavnosti," je dodal.

Sorodna novica Vlada prerazporedila denar za ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije

Projekt je že problematiziralo več institucij in skoraj dvesto posameznikov
Namero o zagonu Muzeja osamosvojitve je vlada predvidela v dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2022. Projekt je med drugim lani novembra problematiziralo več institucij in skoraj 200 posameznikov v javnem pismu po spletu, v katerem so ustanavljanje muzeja opredelili kot ideološki projekt v korist trenutne vladajoče garniture in "ne dejanje, ki bi bilo v korist izboljšanja položaja kulture v Sloveniji, kar bi od ministra kot skrbnika kulturnega resorja pričakovali".

Sorodna novica "Na bližnji fakulteti se ukvarjajo z drugimi osončji. Mi pa bi bili ozko vezani na ta prostor?"

Člani in članice oddelka za zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti so decembra v javnem pismu ministru Simonitiju izrazili zaskrbljenost nad načrtovano novo muzejsko postavitvijo slovenske osamosvojitve, zaradi odsotnosti javne razprave o tem projektu. Simonitija, ministra za kulturo in obenem svojega stanovskega kolega, so pozvali, naj odpre razpravo.