Z izvirnim poročanjem, komentiranjem in pokončno držo je, kot so poudarili, postavil visoke standarde, pomembne tudi za današnji čas.

Foto: FDV
Foto: FDV

Jurij Gustinčič, ki je v bogati jugoslovanski in tudi slovenski karieri denimo spremljal afero Watergate in sovjetski vdor na Češkoslovaško, za beograjske medije bil ameriški in londonski dopisnik ter komentator naše televizije, pooseblja vrednote novinarstva – objektivno poročanje, vrhunsko analizo, svobodo govora in globalnega zavedanja ter delovanja.

Dekan fakultete Iztok Prezelj je o Gustinčiču dejal: "Igraje je tudi opisal sveti gral novinarstva. Rekel je, da mora novinar pisati z distanco, nikdar zagovarjati tistega, o čemer piše, nato pa cinično ugotovil, da še nikomur ni to popolnoma uspelo."

Foto: FDV
Foto: FDV

Temelj novinarstva je argumentirano vedenje. "Vedeti, imeti mnenje in imeti svoje mnenje, so ključne vrednote, ki jih je živel Jurij Gustinčič," opisuje Slavko Splichal. In tako poslal ključno sporočilo novinarjem, pa tudi politikom, ki se, kot pravi Marko Milosavljević "ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati, kako pomembna je ta kritična ali pa razmišljujoča funkcija novinarstva, ki ne predstavlja samo tega, kar neki politik pove na tiskovni konferenci."

Izogibal se je notranji politiki, a jo tolmačil globalno. "Povedal je v obliki, ki so jo razumeli tisti, ki so poznali materijo," meni Anton Bebler. Po besedah Danila Turka je bil Jurij Gustinčič svetovljan. "In on je kritiziral slovensko provincialno zagrizenost." Niko Toš pa misli, da je "v počastitvi Jurija Gustinčiča vsebovano opozorilo na razmere, ki so nevredne te družbe".

Jurij je v mislih pisal tudi zadnji dan življenja, v Piranu, pred referendumom o odprtju arhivov.
Javorka Križman razlaga, da je "Jurij je želel napisati kolumno o arhivih, o čemer smo se pogovarjali".

Foto: FDV
Foto: FDV

Jurij je bil naš kolega, prijatelj, vzornik. Uprl se je zadnjemu zakonu o RTV Slovenija, ker je menil, da bo okrnil novinarsko svobodo in razmišljanje."Če bodo prestrašeni ali utišani in če ne bodo razmišljali o tem, kar počnejo, potem seveda tudi ta družba ne bo prišla nikamor oziroma v tej družbi kmalu ne bomo več smeli razmišljati," še pravi Milosavljević.

Za to so ključni informativni, kulturni, umetniški in izobraževalni programi, ki jih mora tudi po zakonu zagotavljati RTV Slovenija – ne glede na gledanost, sporočajo tudi s FDV-ja.