"Končno se odpira, končno začenjamo živeti," je v imenu organizatorjev dogodkov na gradu dejal gornjeradgonski župan Stanislav Rojko in optimistično napovedal bogato kulturno sezono. Na Gradu Negova upajo predvsem, da bodo lahko sezono uspešno izvedli, saj so morali vrsto dogodkov zaradi epidemičnih razmer prestaviti na jesen. Ob tradicionalnem programu so pripravili tudi nekaj novosti, in če bo šlo vse po načrtih, bodo izvedli vrsto projektov, vse tja do nadaljnje obnove gradu, kar jim je obljubilo ministrstvo za kulturo.

Grad Negova. Foto: RTV Slovenija/Goran Rovan
Grad Negova. Foto: RTV Slovenija/Goran Rovan

Tudi direktorica gornjeradgonskega Kultprotura Tatjana Kotnik Karba upa, da bodo načrte uresničili. Že to nedeljo bi sicer morali v okviru Negovanja 2021 pripraviti zeliščarski dan, ki tradicionalno poteka od leta 2018. Ali bodo na zeliščni tržnici pripomočke za vzgojo zelišč, njihovo uporabo in krepitev zdravja ter uporabo v kulinariki zaradi vremena preložili za en teden, se bodo odločili v soboto. Program ob tržnici vključuje predstavitve, delavnice in animacijo za otroke, glasbeni nastop ter grajsko juho iz kotla.

Festival ljubezni šele septembra
Zaradi protikoronskih ukrepov so morali Festival ljubezni, ki bi se začel danes, tako kot večino drugih prireditev, po besedah predstavnika Petra Tomaža Dobrile iz mariborske Kible preložiti na september. Festival ljubezni, ki vključuje Penino fejst, kabine čudes, koncerte, literarno in likovno umetnost, bo potekal od 3. do 5. septembra, približno takrat bodo izvedli tudi mednarodno likovno kolonijo.

Mednarodni projekt Ruritage
Kultprotur in Kibla sta partnerja iz Slovenije pri projektu Ruritage, ki ga izvajajo tudi na Gradu Negova, sicer pa je vanj vključenih 38 partnerjev iz 18 držav. V njem si prizadevajo za preoblikovanje podeželskih območij v laboratorije za trajnostni razvoj s krepitvijo kulturne in naravne dediščine. Vsebuje področja: romanje, lokalna hrana, migracija, umetnost in festivali, odpornost, pokrajina.

Ivan Kramberger, posebnež in dobrotnik iz Negove, je bil leta 1992 umorjen v še zmeraj neraziskanem atentatu v Jurovskem Dolu pri Lenartu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ivan Kramberger, posebnež in dobrotnik iz Negove, je bil leta 1992 umorjen v še zmeraj neraziskanem atentatu v Jurovskem Dolu pri Lenartu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Zagon Negovskih zgodb
Septembra se bodo začele odvijati Negovske zgodbe z izvedbo igre pobega, postavitvijo spominske sobe Ivana Krambergerja s hologramom, predstavitev mofet – geološkega vulkanskega pojava v Ščavniški dolini in igrifikacijo z elementi sobe pobega na gradu – igrivo spoznavanje grajskega kompleksa skozi zgodbe, mite, legende in razstave. Gre za 82 tisoč evrov vreden projekt, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki bo prispeval 70 odstotkov.

Srednjeveški festival Negova in Terra Sancta190
Jeseni bo na vrsti tudi Srednjeveški festival Negova, ki bo ponudil srednjeveško krčmo, prikaz takratnega življenja, gorsko pravdo, srednjeveško rokodelstvo, glasbo, besedno umetnost in raznolika tekmovanja.

Terra Sancta190: največje slovensko romanje v Sveto deželo je naslov fotografske razstave Sinagoge Maribor v okviru evropskih dnevov judovske kulture, ki bo prav tako na ogled septembra, grajska trgatev pa seveda oktobra.

Sorodna novica Foto: Izjemna arheološka najdba na Kapiteljski njivi

Znamenite Negovske čelade
Obiskati je mogoče tudi stalno predstavitev Negovske čelade. S temi čeladami, ki so jih odkrili med oranjem na grajski posesti v sosednjem Ženjaku, se je kraj že leta 1812 umestil na svetovni zemljevid arheologije. Razstava izpostavlja pot bronastih čelad, njihove skrivnosti in dragocenosti za dediščino, dokumentarno in filmsko predstavitev pa dopolnjuje medeninasta kopija čelade.

Fotografije in parkovne skulpture
Danes so odprli tudi razstavo Fotograd Negova 2021 – pomladni cikel, na kateri se predstavljajo Milan Malovrh iz Tržiča, Aleksandar Budjevac iz Srbije in Ozlum Gul Bingol iz Turčije, Robert Jurak pa se s parkovnimi skulpturami z naslovom Juraktektura predstavlja v okolici gradu.