Štukaturni relief Gustava Klimta je pravzaprav oglas za izdelovalca klavirjev z Dunaja. Foto: EPA

Relief Gustava Klimta (1862‒1918), ki je pravzaprav oglas za dunajskega izdelovalca klavirjev Ehrbarja, je izdelan iz mavca in ročno poslikan z zlato barvo.

V nekdanjem klavirskem salonu
Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, so ga leta 2016 odkrili v stanovanju v centru madžarske prestolnice, ki je prej deloval kot klavirski salon, je povedal arhitekt in notranji oblikovalec György Selmeczi, ki je stvaritev tudi odkril.

Foto: EPA
Foto: EPA

Gustav oblikoval, eden od njegovih bratov pa izdelal
Relief, ki je bil izdelan med letoma 1890 in 1892, je na istem zidu visel več kot celo stoletje. Selmeczi je povedal še, da ga je najverjetneje naročil madžarski distributer za Ehrbarjeve klavirje ob praznovanju tisočletnice ustanovitve Madžarske.

Selmeczi je poudaril še, da bi lahko to odkrito delo odprlo nove raziskovalne smeri na podlagi podatkov, ki jim jih je prinesel ta relief.

Dodal je še, da vse kaže, da je relief zasnoval Gustav Klimt, izdelal pa ga je najverjetneje eden od njegovih bratov ‒ Georg ali Ernst, še poroča MTI.

Relief so predstavili na generalni skupščini Združenja za madžarsko notranje oblikovanje. Foto: EPA

Stvaritev vključuje veliko elementov, značilnih za Klimtovo umetnost ‒ kot so valovite črte, lovorjev venček in lira ‒ ter zaključeno pozlato, ki je postala zaščitni znak Klimtovih poznejših stvaritev. Hkrati pa precej spominja na njegovo poznejše delo, znano kot Beethovnov friz, ki ga je ustvaril leta 1902.

Gustav Klimt: Beethovnov friz (1902). Foto: Wikipedia Commons