Najdba v bližini judovskega naselja Hispin na Golanski planoti. Foto: EPA
Najdba v bližini judovskega naselja Hispin na Golanski planoti. Foto: EPA

Strokovnjaki predpostavljajo, da je utrdba pripadala Gešurjem, zaveznikom kralja Davida. Kompleks na vrhu hriba je bil zgrajen iz lokalno pridobljenega bazalta, ki tvori meter in pol debele stene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ženska z glasbilom. Foto: EPA
Ženska z glasbilom. Foto: EPA

Več kot 1000 kvadratnih metrov
Barak Tzin
, vodja izkopavanj pod okriljem Izraelskega urada za starine (Israel Antiquities Authority IAA), je ocenil, da se je zgradba razprostirala na več kot 1000 kvadratnih metrih. Med izkopavanji so med drugim našli tudi velik kamen z vgraviranima rogatima figurama z iztegnjenimi rokami in kipec ženske, ki držali glasbilo nemara boben.

Družinske vezi med kraljestvoma
"To nas povezuje tudi z najdbami iz železne dobe," je dejal Tzin in opozoril na podobne predmete, odkrite v Betsajdi. Gre za "kraj, povezan s prestolnico kraljestva Gešur", ki leži zahodno od Hispina na severni obali Galilejskega jezera, največjega sladkovodnega jezera v Izraelu. Dodal je še, da obstajajo viri, ki kažejo na "družinske vezi" med kraljestvom Gešur in kraljestvom Davida.

Vodja izkopavanj Barak Tzin. Foto: EPA
Vodja izkopavanj Barak Tzin. Foto: EPA

Še ne zares raziskana Golanska planota
V primeru te dni odkrite trdnjave gre za prvo tovrstno najdbo, ki dodaja redek "delček sestavljanke" golanske arheologije, je dejal Tzin. "Ta pojav je morda bolj razširjen, kot nam je poznano. Raziskave Golanske planote še niso na visoki ravni ... Planoto šele začenjamo znova odkrivati," je še dodal vodja izkopavanj.

Prihodnje najdbe bi lahko pomagale jasneje določiti, kje so potekale meje gegešurskega kraljestva, medtem ko odkrita trdnjava "zapolnjuje njegovo sredino. Menimo, da se je kraljestvo širilo v Sirijo zapolnjuje prostor med njima," je še dejal Tzin o lokaciji trdnjave. In dodal, da "se slika zdaj nekoliko jasneje izrisuje".