Pogled na izkopavanja iz ptičje perspektive. Foto: IAA/Assaf Peretz

Družna judovsko-arabska izkopavanja
Izraelski urad za starine (Israel Antiquities Authority - IAA) je ostanke izkopal s pomočjo približno 5.000 judovskih in arabskih najstnikov ter drugih prostovoljcev, ki sodelujejo v projektu tega urada, imenovanem Sharing Heritage. Odkriti ostanki naselbine bodo "za zmeraj spremenili, kar vemo o pojavu urbanizacije na tem območju," piše The Times of Israel.

Pri izkopavanjih so sodelovali tako judovski kot arabski najstniki in drugi prostovoljci. Foto: IAA/Yaniv Berman

Izkopavanja, ki jih v okrožju Haifa ob gradnji novih cestnih povezav mesta Harish v bližini reke Wadi Ara izvajajo že dve leti in pol, so razkrila ostanke mesta, ki se je raztezalo na nekaj več kot 64 hektarjih in v katerem naj bi po ocenah strokovnjakov živelo okoli 6.000 prebivalcev.

Z obzidjem varovano mesto
Z zidom obdana naselbina iz zgodnje bronaste dobe je razpolagala s stanovanjskimi in javnimi predeli, ulicami in sprehajališči. Nekoč pa sta bila na tem območju dejavna tudi dva bogata izvira vode.

Gre za največje in najbolj osrednje ležeče starodavno mesto, odkrito v Izraelu. "To je ogromno mesto megalopolis za zgodnjo bronasto dobo, kjer je na tisoče prebivalcev, ki so se preživljali s kmetijstvom, živelo in trgovalo z različnimi regijami ter celo z različnimi kulturami in kraljestvi na tem območju," so v imenu IAA-ja povedali vodje tamkajšnjih izkopavanj Itai Elad, Yitzhak Paz in Dina Shalem.

Trojica vodij izkopavanj (od leve proti desni): Yitzhak Paz, Dina Shalem in Itai Elad. Foto: IAA/Yoli Schwartz

Še starejša naselbina pod nekdanjim megalopolisom
Pod ostanki zgradb tega mesta so odkrili ostanke še starejše naselbine, ki izvirajo iz časa bakrene dobe, saj njihovo starost ocenjujejo na 7.000 let. "Izkopavanja na tem mestu so razkrila dve glavni naselbini. Zgodnejša je stara okoli 7.000 let. Gre za zelo veliko agrikulturno naselbino. 2.000 let pozneje je druga naselbina postala eno izmed prvih znanih mest na tem območju sveta," je povedala Dina Shalem.

Tempelj in žgalne daritve
V sklopu javnih površin tega 5.000 let starega mesta, ki je bilo po besedah arheologov zelo preudarno načrtovano, so odkrili tudi nenavaden obredni tempelj. Na njegovem dvorišču je stala ogromna kamnita posoda za tekočine, ki so jo uporabljali med izvajanjem verskih obredov. Na območju notranjosti templja pa so odkrili ožgane živalske kosti, kar najverjetneje priča o praksi žrtvenega darovanja. Ob teh pa je bilo tudi nekaj figuric, vključno s človeško glavo, ki ima s pečatom vtisnjeno podobo človeka z dvignjenimi rokami, ob katerem je lik živali.

Na območju nekdanjega templja odkrite figurice. Foto: IAA/Clara Amit

Arheološka izkopavanja so razodela še milijone lončenih drobcev, orodij iz kremena in posod iz bazaltnega kamna, ki so jih očitno pripeljali na to lokacijo. "Te presenetljive ugotovitve nam omogočajo, da prvič določimo kulturne značilnosti prebivalcev tega območja v starodavnih časih," so še sporočili izraelski arheologi.