Kot preberemo v utemeljitvi, je nagrajenka Nina Zdravič Polič s svojo prodornostjo in strokovno širino je tako pomembno pripomogla k osmislitvi družbene vloge muzejev v Sloveniji. Foto: SEM
Kot preberemo v utemeljitvi, je nagrajenka Nina Zdravič Polič s svojo prodornostjo in strokovno širino je tako pomembno pripomogla k osmislitvi družbene vloge muzejev v Sloveniji. Foto: SEM

Po besedah predsednika komisije Miha Mlinarja, je nagrajenka "orala ledino na novih muzejskih poljih in s tem pionirsko sooblikovala muzejsko krajino v Sloveniji, kar še zlasti velja za področji muzejskega marketinga in odnosov z javnostjo".

Pomemben prispevek k osmislitvi družbene vloge muzejev v Sloveniji
Kot še beremo v utemeljitvi nagrade, je osnovno načelo strokovnega delovanja Nine Zdravič Polič zastopanje slovenske kulturne dediščine na mednarodnem prizorišču in prenos vedenj o svetovnih muzejskih smernicah v slovenski muzejski prostor. "S svojimi muzejskimi projekti, vpetimi v mednarodni prostor, je vsakokrat prevpraševala aktualna globalna vprašanja človeštva, pri čemer je sprožala razpravo in razmislek na lokalni ravni. S svojo prodornostjo in strokovno širino je tako pomembno pripomogla k osmislitvi družbene vloge muzejev v Sloveniji," še piše v brošuri.

Podelili so tudi Valvasorjeve nagrade, častna priznanja in nagelj. Med osmimi predlogi za Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke pa je komisija prepoznala tri, ki so izstopali med, po Mlinarjevih besedah, že tako dobrimi muzejskimi in galerijskimi razstavami. V ospredje so stopile tri nacionalne institucije. Kolektiv Narodne galerije je prepričal s projektom Ivana Kobilca, ki pomeni temeljno retrospektivo umetničinega življenjskega opusa. Kot je prepoznala komisija, gre za res lep in velik razstavni projekt.

Z Valvasorjevo nagrado je bil nagrajen tudi razstavni projekt Koptske tkanine avtorske ekipe iz Narodnega muzeja Slovenije,
Z Valvasorjevo nagrado je bil nagrajen tudi razstavni projekt Koptske tkanine avtorske ekipe iz Narodnega muzeja Slovenije, "ki skozi paleto muzejskih tkanin tenkočutno predstavi Kopte". Foto: Narodni muzej Slovenije/Tomaž Lauko

Z Valvasorjevo nagrado je bil nagrajen tudi razstavni projekt Koptske tkanine avtorske ekipe iz Narodnega muzeja Slovenije, "ki skozi paleto muzejskih tkanin tenkočutno predstavi Kopte". Projekt pa je prejel tudi nagrado Icom Slovenija, ki jo podeljujejo za mednarodno prepoznavne projekte.

"26. bienale oblikovanja z naslovom BIO 26/Skupno znanje je s svojo razstavno govorico poudaril moč in potencial sodobnega oblikovanja, kar pomeni velik konceptualni preskok k razumevanju sodobnih muzejev, beremo v utemeljitvi. Foto: Janez Klenovšek

Kot enkratni muzejski dosežek je komisija prepoznala še projekt BIO 26, ki je potekal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in na lokacijah partnerskih institucij. "26. bienale oblikovanja z naslovom BIO 26/Skupno znanje je s svojo razstavno govorico poudaril moč in potencial sodobnega oblikovanja, kar pomeni velik konceptualni preskok k razumevanju sodobnih muzejev," so zapisali v utemeljitvi.

Sorodna novica Nagradi ICOM Slovenija razstavama koptskih tkanin in vizualne umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji
Mateja Logar. Foto: SEM
Mateja Logar. Foto: SEM

Pet dobitnikov častnih priznanj
Podelili so tudi pet častnih Valvasorjevih priznanj. Prejeli so jih Irena in Metka Kavčič za darovanje gradiva iz zapuščine slikarja Maksa Kavčiča Slovenskemu gledališkemu inštitutu – Gledališkemu muzeju; Mateja Logar za darilo zapuščine Borisa Kuharja Slovenskemu etnografskemu muzeju; avtorska skupina za razstavo Zgodbe o ljudeh s krili na nogah in zbornik Matajurjeve smučine; Stanislav Tušek za 30 let delovanja na področju tehniške dediščine in pa Janez Kunaver za posebne zasluge pri popularizaciji varstva kulturne dediščine. Valvasorjev nagelj pa je komisija letos namenila podpori zagnane ekipe Mestnega muzeja Litija.

"Znani krizi navkljub smo slovenski muzealci lahko ponosni, da smo se v letošnji nepredvideni situaciji dobro organizirali in še okrepili svoje poslanstvo, ki ga izpolnjujemo tudi v malo predrugačeni obliki," je svoj zapis v posebni brošuri sklenil Mlinar.

Nagrade so podelili podelitvi nagrade v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ob tej priložnosti pa tudi nagradi Icom Slovenija, poleg Narodnega muzeja jo je prejela tudi Moderna galerija za razstavo Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji.