Podelili so tudi nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme, ki jo je prejel projekt Narodna galerija, demenci prijazna točka.

Razstava Onkraj meja / Beyond Borders. Foto: ICOM
Razstava Onkraj meja / Beyond Borders. Foto: ICOM

Podelitev nagrad bo potekala v sredo v Slovenskem etnografskem muzeju ob 11.30.

Mednarodni muzejski svet vsako leto podeljuje stanovski nagradi z namenom spodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela. Mednarodna sodelovanja slovenskih strokovnjakov s kolegi v tujini, medinstitucionalna povezovanja, participativnost in vzajemni projekti na mednarodni ravni omogočajo preplet vsebin in njegovo svetovno kontekstualizacijo, poudarjajo pri ICOM-u.

Letošnji prejemnici Nagrade ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju sta Maja Antončič (Center sodobnih umetnosti Celje) in Andreja Hribernik (Koroška galerija likovnih umetnosti). Nagrado prejmeta za projekt Mednarodna skupinska razstava Onkraj meja / Beyond Borders.

Prejemnice Nagrade ICOM Slovenija za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme so Živa Rogelj, Nataša Braunsberger in Kaja Cajhen (Narodna galerija). Nagrado prejmejo za projekt Narodna galerija, demenci prijazna točka.

Razstava Onkraj meja / Beyond Borders je bila postavljena med 28. septembrom in 5. decembrom 2021 v Centru sodobnih umetnosti v Celju, med 10. decembrom 2021 in
20. marcem 2022 pa v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

"Opozarjajo na pomembnost družbenega vpliva na ustvarjanje politik"
Dela tridesetih avtorjev in umetniških kolektivov so na razstavi ponujala množico iztočnic in konkretnih umetniških projektov, ki predstavljajo različne razmisleke na temo meje. Na razstavi so se prepletale teme od epidemije covida-19, begunske krize v letu 2015, begunske tragike pri prečkanju Sredozemlja, zapiranja evropskih meja, gradnje zidu med Mehiko in ZDA do prehajanja meja med vojnami na območju nekdanje Jugoslavije, schengenske ureditve Evrope in drugih, piše v utemeljitvi.

"Razstavni projekt Onkraj meja / Beyond Borders je spodbujal k razmisleku o preteklosti, sedanjosti in tudi prihodnosti. Vključene vsebine predstavljajo aktualno stanje Slovenije, Evrope in sveta in opozarjajo na pomembnost družbenega vpliva na ustvarjanje politik ter kritičnost javnosti do rešitev, ki jih ponujajo aktualni odločevalci. Takšen je bil tudi obrazstavni program. Ob razstavi Onkraj meja / Beyond Borders je izšel tudi katalog z istim naslovom," so zapisali v utemeljitvi.

Prejemnice Nagrade ICOM Slovenija za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme so Živa Rogelj, Nataša Braunsberger in Kaja Cajhen (Narodna galerija). Nagrado prejmejo za projekt Narodna galerija, demenci prijazna točka. Foto: ICOM
Prejemnice Nagrade ICOM Slovenija za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme so Živa Rogelj, Nataša Braunsberger in Kaja Cajhen (Narodna galerija). Nagrado prejmejo za projekt Narodna galerija, demenci prijazna točka. Foto: ICOM

Narodna galerija od leta 2021 organizira številne dejavnosti za prilagajanje muzejskih vsebin in programov osebam z demenco. Avtorji in izvajalci teh vsebin opravljajo pionirsko delo, s katerim je Narodna galerija kot prva muzejska ustanova v Sloveniji pridobila naziv demenci prijazna točka. Naziv jim je uradno podelilo Združenje Spominčica — Alzheimer Slovenija. Njihovo delo je cenjeno tudi v mednarodnem merilu, kot primer dobre prakse se predstavljajo na mednarodnih konferencah in izobraževanjih ter sodelujejo v projektu Erasmus+ ART vs DEMENTIA.

V želji, da bi to ranljivo skupino enakovredno obravnavali v muzejskem okolju, so oblikovali program dela: ustvarjalne delavnice, Alzheimer Café, strokovna predavanja in prilagojena vodstva. "Narodna galerija s programom demenca pomembno prispeva k širšemu razumevanju kulturne dediščine, nadgrajuje izobraževalno vlogo muzejev in ustvarja podporno okolje za skupnost ljudi, ki jim pešajo kognitivne sposobnosti," beremo v utemeljitvi.