Leonardovo delo, ki meri 460 centimetrov v višino in 880 centimetrov v dolžino, predstavlja eno najpomembnejših likovnih obravnav te motivike. Foto: EPA
Leonardovo delo, ki meri 460 centimetrov v višino in 880 centimetrov v dolžino, predstavlja eno najpomembnejših likovnih obravnav te motivike. Foto: EPA

Skice so bile narejene po tem, ko je da Vinci dokončal Zadnjo večerjo in služijo za današnji vpogled v to, kako je bil videti izvirnik, preden se je njegovo stanje začelo slabšati.

Risbi apostolov sv. Janeza Evangelista in svetega Jakoba je dokončal da Vincijev najslavnejši učenec Giovanni Antonio Boltraffio, na katerega je močno vplival učitelj. Risbe so bile narejene po tem, ko je da Vinci dokončal zadnjo večerjo, in dokazujejo, kako je bila videti mojstrova izvirna slika, preden se je njeno stanje začelo slabšati, poroča Al Džazira Balkans.

"Zadnja večerja Leonarda da Vincija je začela propadati skoraj takoj po tem, ko jo je dokončal, le z redkimi risbami, kot so te, ki jih je najverjetneje naredil njegov tesni sodelavec Boltraffio kmalu po tem, ko je Leonardo dokončal svojo mojstrovino, lahko razumemo, kakšen pomen ima to vzvišeno delo," je povedala Cristiana Romalli, vodja oddelka stare mojstre pri dražbeni hiši Sotheby's.

"To je najbližje Zadnji večerji, ki jo lahko dobi zbiratelj namesto izvirnika. Dve veličastni risbi odražata tudi velike tehnične inovacije, ki jih je Leonardo vnesel v svoje risbe," je dodala Romalli.

Izginjajoča umetnina
Delo, ki ga je Leonardo naslikal med letoma 1495 in 1497, si je še danes mogoče ogledati v refektoriju samostana ob cerkvi Santa Maria della Grazia v Milanu. Ker se je umetnik poslužil precej neobstojne tehnike (slikanja z oljem na omet), je začela freska razpadati takoj po nastanku; zaradi številnih poznejših restavracij je od izvirnika danes ostalo bolj malo.

Center kompozicije predstavlja Kristusova figura, na njegovo levo in desno stran pa je umetnik razporedil apostole v štiri dinamične skupine po tri učence. Med temi so Kristusove besede povzročile nemir in razburjenje.

Leonardo da Vinci je najbolj znan po svojih mojstrovinah Zadnja večerja in Mona Liza, tu pa so še številni izumi, ki pa jih v času svojega življenja ni objavil. Veliko je prispeval tudi k raziskavam na področjih anatomije, astronomije in gradbeništva.