Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je ob najdbah dejal, da so artefakte izkopali na nekdanji akropoli v priljubljenem turističnem mestu Velia, ki je eno najpomembnejših mest v regiji Magna Graecia.

Dario Franceschini. Foto: Reuters
Dario Franceschini. Foto: Reuters

Velia je oddaljena 40 kilometrov jugovzhodno od Paestuma, zelo obiskanega mesta, v katerem se nahajajo starodavni grški templji. Pri nedavno končanem izkopavanju so odkrili par čelad v dobrem stanju, ostanke zgradbe, vaze z grškim napisom "sveto" in kovinske drobce, kar bi bilo lahko orožje, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Direktor italijanskih državnih muzejev Massimo Osanna, ki je nekoč vodil izkopavanja v Pompejih, je dejal, da je območje, raziskano v Veliji, verjetno vsebovalo relikvije daritev boginji Ateni, mitološki grški boginji vojne in modrosti, v času po ključni pomorski bitki v bližnjem Tirenskem morju. V 6. stoletju pr. n. št. so v bitki pri Alaliji ob obali Korzike grške sile zmagale nad etruščanskimi silami in njihovimi kartaškimi zavezniki, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Velia je bila dom filozofov Pamernida in Zenona
Velia slovi po tem, da je bila dom starodavne grške filozofske šole, vključno s filozofoma Parmenidom in Zenonom. Bila je del Magne Graecie, območja južne Italije, ki so ga kolonizirale grške mestne države. Naselje v Velii je po poročanju AP-ja zavzemalo zgornji del oziroma akropolo ter pobočja in je bilo obdano z obzidjem.

Franceschini je dejal, da so odkritja, ki so jih prinesla izkopavanja v Velii, poudarila pomen vlaganja v arheološke raziskave, da bi razkrili "pomembne dele zgodovine Sredozemlja".