ZDA so napadle Afganistan oktobra 2001, naslednje leto pa so začele obnovo države, ki jo ves čas tudi bombardirajo. Foto: Reuters
ZDA so napadle Afganistan oktobra 2001, naslednje leto pa so začele obnovo države, ki jo ves čas tudi bombardirajo. Foto: Reuters

Poročilo o žrtvah civilnih in humanitarnih misij v okviru operacij obnove in stabilizacije države je predstavil ameriški posebni generalni inšpektor za obnovo Afganistana (Sigar) John Sopko, ki je dodal, da je bilo ugrabljenih ali pogrešanih 1182 ljudi.

T. i. obnovo Afganistana je aprila 2002 sprožil ameriški predsednik George W. Bush, ki je odredil tudi napad na to državo oktobra, manj kot mesec dni po terorističnih napadih v ZDA.

Poročilo dokumentira žrtve med varnostnimi operacijami, kot so urjenje afganistanskih varnostnih sil, med gradnjo cest in drugih infrastrukturnih projektov ter zagotavljanjem zdravstvenih in izobraževalnih uslug.

Več kot 70 odstotkov mrtvih in ranjenih ter 86 odstotkov ugrabljenih je bilo Afganistancev, večinoma civilistov. Večina so bili žrtve med letoma 2008 in 2011.

V misijah obnove in stabilizacije je bilo ob najmanj 284 Američanih, večinoma vojakih, ubitih tudi sto vojakov koalicijskih držav in 124 civilistov tretjih držav.

Sopko, ki ga je ameriški kongres pooblastil za nadzor porabe ameriških sredstev v Afganistanu, je ob tem poudaril, da dokler ameriška vlada ne bo upoštevala, koliko žrtev zahteva obnova države med nadaljevanjem spopadov, ne bo mogla razumeti realne cene prizadevanj za obnovo in stabilizacijo Afganistana.

Nov napad v Kabulu

Medtem je bilo v samomorilskem napadu v glavnem mestu Afganistana Kabulu ubitih najmanj šest ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, gre pa za prvi napad po treh mesecih relativnega miru v mestu.

Napad je izvedel samomorilski napadalec, ki se je razstrelil blizu vojaške akademije. V napadu sta bila po podatkih notranjega ministrstva ubita dva civilista in štiri vojaške osebe, 12 ljudi, med njimi pet civilistov, pa je ranjenih.

Tiskovni predstavnik ministrstva Nasrat Rahimi je ob tem poudaril, da gre za prve podatke, ki se lahko še spremenijo.

Uporni talibani so se v zadnjih mesecih vzdržali napadov v večjih mestih zaradi mirovnih pogovorov z ZDA, čeprav se nasilje drugod nadaljuje.

Zadnji večji napad v Kabulu je bil novembra lani, ko se je kombi, poln eksploziva, zaletel v vozilo s tujci. Umrlo je najmanj 12 ljudi.