Orgle iz leta 1733 imajo 8000 piščali; kadar zadonijo vse, njihov zvok opisujejo kot pravo simfonijo. Foto: AP
Orgle iz leta 1733 imajo 8000 piščali; kadar zadonijo vse, njihov zvok opisujejo kot pravo simfonijo. Foto: AP
Johann Vexo je na orgle igral 15. aprila 2019 med večerno mašo – v trenutku, ko je zatulil požarni alarm.
Johann Vexo je na orgle igral 15. aprila 2019 med večerno mašo – v trenutku, ko je zatulil požarni alarm. "To so verjetno najlepše orgle na svetu." Foto: AP

Po besedah Jean-Louisa Georgelina, ki vodi obnovitvena dela, načrtujejo, da bi orgle znova zazvenele 16. aprila 2024. Želijo si, da bi bilo na obletnico požara mogoče slišati Te Deum.

Orgle iz leta 1733 imajo 8000 piščali; kadar zadonijo vse, njihov zvok opisujejo kot pravo simfonijo. Delavci so okrog orgel že namestili 30-metrske zidarske odre, s pomočjo katerih jih bodo pazljivo razstavili in jih kos za kosom prenesli na tla.

Inštrument, ki ima častno mesto pod ogromnim rozetnim oknom, so namestili leta 1857, le malo za koničastim zvonikom, ki se je med požarom sesedel skozi streho.

Ogenj in voda sta glasbilu prizanesla, še najškodljivejši je bil prah
Znamenite orgle sicer v požaru niso bile močno poškodovane. Prekril jih je svinčev prah, poleg tega so nanje slabo vplivala velika temperaturna nihanja po požaru. Dokaj dobro so jo odnesle tudi med gašenjem požara, saj niso bile močno prepojene z vodo. "Absoluten čudež je, da so orgle preživele," je za radio Europe 1 komentiral eden izmed uradnih organistov katedrale, Olivier Latry. "Take orgle so ogromne in na videz neuničljive, a v resnici so zelo krhko glasbilo."

Takole je katedrala Notre-Dame videti v teh dneh. Obiskovalci se lahko sprehodijo po trgu pred njo, sama zgradba pa je seveda nedostopna. Foto: AP
Takole je katedrala Notre-Dame videti v teh dneh. Obiskovalci se lahko sprehodijo po trgu pred njo, sama zgradba pa je seveda nedostopna. Foto: AP
Organist Philippe Lefebvre na svojem delovnem mestu v  katedrali Notre-Dame. Fotografija je iz leta 2013. Foto: AP
Organist Philippe Lefebvre na svojem delovnem mestu v katedrali Notre-Dame. Fotografija je iz leta 2013. Foto: AP

Še vedno pa je treba orgle temeljito očistiti, zato pričakujejo, da bo proces restavracije trajal do leta 2024. Najprej je na vrsti odstranitev klaviatur, sledila bo demontaža piščali, kar bo predvidoma trajalo do konca leta. Čiščenje bo potekalo v katedrali sami. Rekonstrukcija se bo začela januarja 2021. Po obnovi bodo še šest mesecev potrebovali samo za to, da inštrument uglasijo.

"Šlo bo za res temeljito restavracijo, na katero smo se pripravljali zelo dolgo," je povedal Georgelin.

Organisti konec del nestrpno pričakujejo. "Notredamske orgle so neverjetno močne, a premorejo tudi veliko poezije," je nostalgičen organist Johann Vexo, ki je na orgle igral 15. aprila 2019 med večerno mašo – v trenutku, ko je zatulil požarni alarm. "To so verjetno najlepše orgle na svetu."

Podobno romantičen pogled na svoje delo ima Philippe Lefebvre. "Komaj čakamo, da bodo orgle in Notre-Dame prenovljeni. Med glasbilom in prostorom obstaja nekakšna magija ... zaradi nje kamni pojejo."

Orglam so škodila velika nihanja v temperaturah, ki so jim izpostavljene, odkar je katedrala v požaru izgubila streho. Foto: AP
Orglam so škodila velika nihanja v temperaturah, ki so jim izpostavljene, odkar je katedrala v požaru izgubila streho. Foto: AP

Lahko še ujamejo olimpijske igre?
Francoski predsednik Emmanuel Macron si želi, da bi bila obnova katedrale končana aprila 2024, ko bo Pariz gostil olimpijske igre. K zamudam pri obnovi so do zdaj prispevali slabo vreme, onesnaženje s svincem in nazadnje pandemija koronavirusne bolezni 19. Tako so delavci lahko šele na začetku junija začeli odstranjevati več ton staljenega svinca s strehe.

Macron je julija tudi sporočil, da bo katedrala obnovljena v izvirni obliki, čeprav se je do tedaj pri stolpiču, ki se je porušil v požaru, zavzemal za sodobno arhitekturno rešitev.