Slavnostno rezanje traku na dan odprtja prenovljenega muzeja. Foto: Koroški muzej Celovec
Slavnostno rezanje traku na dan odprtja prenovljenega muzeja. Foto: Koroški muzej Celovec

143 let po položitvi temeljnega kamna za muzej se tako že drugič odpira popolnoma nov Koroški muzej Celovec, ki domuje na naslovu Museumgasse 2. Muzej je popolnoma nov, saj po "generalni sanaciji niti po arhitekturi niti po vsebinski plati noben kamen ni ostal tam, kjer je bil", so zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: Koroški muzej Celovec
Foto: Koroški muzej Celovec

Celo desetletje zaprta vrata muzeja
Koroški deželni muzej so zaradi prenove zaprli že spomladi 2013. Dve leti pozneje je bil objavljen arhitekturni natečaj za preoblikovanje muzejske stavbe, na katerem je zmagal arhitekturni biro Winkler + Ruck. Po več letih načrtovanja so se nato leta 2020 začela gradbena dela.

Celovški muzej kot kraj dvo- in večjezičnosti
Po prenovi se nova razstavna površina muzeja razteza na 2200 kvadratnih metrih. V muzeju si želijo, da bi ta po prenovi postal prostor srečevanja, izobraževanja, pogovarjanja in soočanja ter kraj dvo- in večjezičnosti ter se bo poleg tega vedno bolj posvečal temam sedanjosti, tudi v povezavi s slovensko narodno skupnostjo na avstrijskem Koroškem.

Foto: Koroški muzej Celovec
Foto: Koroški muzej Celovec

Digitalni lapidarij in knjižnični prostori
Med novostmi muzeja je tudi digitalni lapidarij. Tridimenzionalno namreč niso posneli samo muzejskih eksponatov iz najrazličnejših zbirk, temveč v sodelovanju z Avstrijskim arheološkim inštitutom (ÖAI) tudi celoten muzejski lapidarij. V prenovljenem muzeju so tudi novi sodobno zasnovani in opremljeni prostori Koroške deželne knjižnice, ki se ponaša z več kot 150 tisoč enotami gradiva, med katerimi so številni dragoceni primerki.

Vsa besedila in avdiovodniki v muzeju so na voljo tako v nemškem in slovenskem kot tudi v angleškem jeziku.