Bežigrajski stadion, ki so ga po načrtih Jožeta Plečnika zgradili leta 1925, ni le eden najstarejših objektov, zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, ampak tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Foto: BoBo
Bežigrajski stadion, ki so ga po načrtih Jožeta Plečnika zgradili leta 1925, ni le eden najstarejših objektov, zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, ampak tudi eden najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Foto: BoBo

Icomos (International Council on Monuments and Sites oziroma Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja) je bil ustanovljen leta 1965 pod pokroviteljstvom Unesca. Gre za edino mednarodno nevladna organizacija na področju varovanja nepremične kulturne dediščine. Kot strokovna organizacija se osredotoča na razvoj in uporabo teorije, metodologije in znanstvenih tehnik pri ohranjanju arhitekturne in arheološke dediščine.

Predsednica Icomosa Slovenija Sonja Ifko je ob današnjem mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij v pogovoru za STA med drugim opozorila na raznovrstna pereča vprašanja varovanja nepremične kulturne dediščine. Pri tem je omenila Plečnikov stadion v Ljubljani ter za rušitev predvideni Plečnikovo kapelo v Mariboru in industrijsko stavbo velenjske klasirnice. "Dediščina je ogrožena tudi zaradi tega, ker se neprimerno do nje vedemo in je ne znamo dobro izkoristiti," je prepričana Ifko.

Sorodna novica Kakšna bo prihodnost stavbe TR2 po selitvi NLB-ja: bodo v njem neprofitna stanovanja, hotel ...?

"Preozko gledanje posameznikov včasih privede do konfliktov namesto rešitev"
Ifko je izpostavila tudi stolpnico TR3, ki je pomemben spomenik slovenske moderne arhitekture in naj bi bila zdaj na prodaj, bi se pa morala država po besedah Ifko prizadevati za njeno obnovo. "Preozko gledanje posameznikov včasih privede do tega, da se ustvarijo konflikti, namesto da bi skupaj reševali vprašanja, kako, kaj, kaj z dediščino narediti oziroma kako jo uspešno integrirati v življenje in kako naj postane vir trajnostnega razvoja lokalnih skupnosti," je še opozorila Ifko in izrazila obžalovanje, ker se v Sloveniji od ciljev trajnostnega razvoja vedno bolj oddaljujemo, namesto da bi se jim približevali.

Težave so raznovrstne in zadevajo različne deležnike skupnosti, je dejala Ifko, a je pomembno čim bolj kontinuirano sledenje ključnim mednarodnim zavezam, razumevanje dediščine kot temelja naše identitete in skozi okoljsko razsežnost dediščine razumevanje, da ohranjanje dediščine pomeni tudi ohranjanje razvojnih virov in da je to tudi ključ do zelene preobrazbe.

Beneška listina in pomen varovanja nepremične kulturne dediščine
O letošnjem dvojnem slovenskem jubileju so govorili tudi na posvetu in novinarski konferenci, ki ju je pripravili Slovenski nacionalni odbor organizacije Icomos. Z dogodkom želijo širši javnosti predstaviti svoje trenutne dejavnosti in pomen uresničevanja načel Beneške listine. Letos mineva okroglih 60 let od nastanka tega osrednjega mednarodnega dokumenta na področju varovanja nepremične kulturne dediščine.

Sorodna novica Plečnikov stadion med najbolj ogroženimi primeri evropske dediščine

Na posvetu so med drugim tematizirali pereča vprašanja o stanju Bežigrajskega stadiona, Plečnikove kapele Jezusovega srca v Mariboru in obnove kulturne krajine Krasa po požaru leta 2022. Opozorili so tudi na kulturno dediščino in na kulturnodediščinski turizem, ki mu letos posvečajo posebno pozornost, saj je na področju promocije turizma za to in prihodnje leto Slovenska turistična organizacija v ospredje postavila temo Umetnost in kultura, so spomnili na Icomosu Slovenija.

V 30 letih prevedenih več kot 30 mednarodnih listin
Slovenski nacionalni odbor Icomosa deluje doma in v mednarodnem prostoru od leta 1994. V tem času so organizirali štiri mednarodne znanstvene simpozije in izdali več monografij. Pripravili so tudi številne druge tematske posvete in prevedli več kot 30 mednarodnih listin Icomosa, med katerimi je tudi dokument Evropska načela kakovosti za posege, ki jih financira EU in lahko vplivajo na kulturno dediščino.

Icomos Slovenija je tudi med prvimi znotraj Evropske unije prevedel priročnik Evropska načela kakovosti za posege, ki jih financira EU in lahko vplivajo na kulturno dediščino. Pri tem pri Icomosu Slovenija upajo, da ga bodo uporabljala tudi ministrstva, ki pripravljajo razpis za financiranje posegov v kulturno dediščino. Letos med drugim v sodelovanju z avstrijskimi in madžarskimi kolegi pripravljajo poletno šolo na temo turizma in dediščine ter 5. mednarodni znanstveni simpozij, kjer se bodo prav tako posvetili priložnostim in izzivom kulturnega turizma.