Stavba TR2 je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja in velja za simbol slovenskega modernizma. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Stavba TR2 je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja in velja za simbol slovenskega modernizma. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

V NLB-ju sicer niso rekli še zadnje glede prodaje, z nakupom se ne mudi, saj načrtujejo selitev v letu 2026. Še naprej ostajajo odprti in preigravajo različne možnosti: najbolj odmevna pa je zagotovo ta, da bi se stavba preuredila v petzvezdični hotel ameriške verige Marriott.

Na te napovedi se je ostro odzval podpredsednik vlade, minister za delo Luka Mesec iz vrst koalicijske Levice, ki sporoča, da Ljubljana poleg dveh novih hotelov na Bavarskem dvoru ne potrebuje še enega. Kot še poudarja, postaja naše glavno mesto prostor za turiste, ki si ga prebivalci kmalu ne bodo mogli več privoščiti. Njegov alternativni predlog je, da center mesta dobi prostor za neprofitna stanovanja.

Na mestni občini Ljubljana, kjer sicer pravijo, da o možni prodaji ameriški hotelski verigi niso seznanjeni, pa medtem predlagajo že večkrat slišano idejo, da bi bilo najboljše, da bi TR2 odkupila država in jo namenila vladi. Vendar vlada za to za zdaj nima predvidenega denarja.

Vse je tako v rokah NLB-ja, ki je že pred 17 leti prodal sosednjo stolpnico TR3 za dobrih 34 milijonov evrov tajkunu Igorju Lahu. Zagotovo pa bo vrednost nakupa TR2 še občutno višja.

Gre za spomeniško zaščiteno zgradbo, ki jo največja slovenska banka počasi zapušča zaradi tega, ker želijo centralizirati bančne službe na enem mestu in po drugi strani optimizirati poslovne prostore. Okoli 30 odstotkov od skupno več kot 2500 zaposlenih namreč dela od doma. Sedež banke bi tako po novem bil na Šmartinski cesti v Ljubljani.