Predsednik Andrés Manuel López Obrador. Foto: Reuters
Predsednik Andrés Manuel López Obrador. Foto: Reuters

Mehiška ministrica za kulturo Alejandra Frausto Guerrero je amsterdamski dražbeni hiši poslala pismo, v katerem je obsodila prodajo predkolumbovskih artefaktov in izrazila svoje nestrinjanje z dražbo v imenu države. Ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za antropologijo in zgodovino (INAH) trdita, da jih ščiti zvezna mehiška zakonodaja.

De Zwaan, najstarejša amsterdamska dražbena hiša, specializirana za umetnost, starine in oblikovanje, naj bi ta teden v okviru dražbe prodala zbirko predkolumbovske umetnosti, ki jo je imel v lasti pokojni nemški par.

Obvestili so tudi Interpol
Strokovnjaki so, kot poroča portal Art Newspaper, identificirali 30 predmetov iz kultur Majev, Olmekov, Chupícuaro in Remojadas, ki bi morali biti zaščiteni v skladu z mehiško zakonodajo o kulturni dediščini, so sporočili iz INAH-a. Pritožba je bila vložena pri mehiškem generalnem državnem tožilcu (FGR) in Interpol je obveščen, je dejal INAH v izjavi.

Večina predmetov na dražbi izhaja iz nakupa v galeriji v Münchnu v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja, piše na spletni strani De Zwaana. Pišejo, da gre za nekatere predmete iz Mehike, vključno z olmeško masko iz zelenega žadeita, čeprav ni bilo takoj jasno, katerim artefaktom Mehika nasprotuje. Druga zasebna zbirka predkolumbovskih artefaktov, ki večinoma izvirajo iz Peruja in Kolumbije, je prav tako šla na dražbo v sredo v De Zwaanu.

Krepijo prizadevanja za repatriacijo mehiških artefaktov
Lani je Nizozemska s sodelovanjem vlade Mehiki vrnila 223 predkolumbovskih artefaktov. V zadnjih petih letih je administracija mehiškega predsednika Andresa Lópeza Obradorja namreč okrepila prizadevanja za repatriacijo mehiških artefaktov.

V državo so vrnili na tisoče predmetov, odkar je leta 2018 prevzel položaj López Obrador. Že marca sta INAH in ministrstvo za kulturo obsodila pariško dražbeno hišo zaradi prodaje predkolumbovskih umetnin, ki naj bi jih oblasti ščitile z mehiško zakonodajo, še piše The Art Newspaper.