V dvorcu Schönbrunn bodo mogoči individualni obiski. Foto: EPA
V dvorcu Schönbrunn bodo mogoči individualni obiski. Foto: EPA

"Veseli me, da lahko predvsem z dvorcem Schönbrunn in tamkajšnjim živalskim vrtom znova ponudimo eno od priljubljenih izletniških destinacij," je v četrtek povedala avstrijska gospodarska ministrica Margarete Schramböck, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za vse lokacije so oblikovali natančne koncepte za nadzorovano ponovno odprtje, pri tem pa upoštevali priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in navodila ministrstva za zdravje. Kot bistveno ministrica omenja prodajo vstopnic prek spletne platforme.

Živalski vrt bo imel enosmerni sistem
Živalski vrt dvorca Schönbrunn bo od 15. maja odprt vsak dan od 9. ure do 18.30, v zaprtih prostorih živalskega vrta pa bodo skušali vzpostaviti enosmerni sistem, tako da bi postopoma lahko odpirali tudi te. Vodenih ogledov za zdaj ne bo, bodo pa označili poti, s čimer želijo zagotoviti ustrezno razdaljo med obiskovalci.

V dvorcu Schönbrunn bodo mogoči individualni obiski, otroški muzej pa bo za zdaj ostal zaprt. V parku ob dvorcu bodo 15. maja odprli tudi Oranžerijo, labirinta in razgledne terase pa še ne. 15. maja bodo znova odprli tudi Muzej Sisi in cesarske sobane ter sobane s srebrnino v dunajskem dvorcu Hofburg.

Panda Fu Bao, prebivalka dunajskega živalskega vrta. Foto: EPA
Panda Fu Bao, prebivalka dunajskega živalskega vrta. Foto: EPA

Muzej Albertina in novo dunajsko razstavišče Albertina Modern bosta vrata za obiskovalce odprla 27. maja. S tem želijo ne le Dunajčankam in Dunajčanom, ampak tudi gostom iz drugih avstrijskih zveznih dežel, ki bodo na obisku v avstrijski prestolnici, ponuditi možnost obiska obeh hiš.

Prvič si bodo lahko ogledali otvoritveno razstavo Albertine Modern, ki naj bi jo sicer po prvotnih načrtih odprli 12. marca, a je bilo odprtje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa odpovedano. Postavitev z naslovom Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980 združuje približno 400 del.

V muzeju Albertina pa bodo podaljšali razstavo del nemškega slikarja Wilhelma Leibla in razstavo Zgodnje jedkanice ‒ od Dürerja do Bruegla, ki so ju morali v marcu zapreti po dveh tednih.

"Muzeji morajo biti odprti, kadar koli je to mogoče"
Pred začetkom julija odpirajo tudi dunajski Umetnostnozgodovinski muzej. "Muzeji morajo biti odprti, kadar koli je to mogoče. Veseli nas, da lahko na podlagi spodbudne napovedi glede covida-19 in pozitivnih signalov s strani politike Umetnostnozgodovinski muzej znova odpremo že za binkošti konec maja," pravi direktorica muzeja Sabine Haag.

15. maja bodo znova odprli tudi Muzej Sisi. Foto: Reuters
15. maja bodo znova odprli tudi Muzej Sisi. Foto: Reuters

Kot posebno potezo dobrodošlice so se za junij odločili za koncept "plačaj po želji": vsak obiskovalec se bo lahko sam odločil, koliko bo odštel za vstopnino.

Sprva so sicer v muzeju napovedali, da bodo vrata znova odprli šele 1. julija. Pred tednom dni je postalo znano, da bo to mogoče že od sredine maja. "Zdaj je treba načrtovati, kako lahko poteka obisk, koliko prostora potrebujejo obiskovalci, da se ne okužijo, koliko jih je lahko v enem prostoru," je poudarila.