Po 18 dneh izraelskega bombardiranja je v Gazi poleg tisoče žrtev tudi 1,4 milijona razseljenih ljudi. Foto: EPA
Po 18 dneh izraelskega bombardiranja je v Gazi poleg tisoče žrtev tudi 1,4 milijona razseljenih ljudi. Foto: EPA

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je v sredo objavil svoj prvi javni komentar o konfliktu v Gazi po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Izjavo so objavili štiri dni po tem, ko je Izrael zahteval, da ICOM, ki je Unescu pridružena muzejska organizacija, obsodi Hamas kot teroristično organizacijo. Unesco je sicer organizacija Združenih narodov (ZN) za izobraževanje, znanost in kulturo.

Sorodna novica Izraelski veleposlanik pri ZN-u zahteva odstop Guterresa zaradi govora o okupaciji Palestincev

Izraelov poziv ICOM-u, naj izrazi trdno stališče
ICOM je svoje komentarje podal dan po tem, ko se je izraelska politika burno odzvala na izjave o vojni v Gazi, ki jih je v govoru v Varnostnem svetu ZN-a podal Antonio Guterres, generalni sekretar ZN-a. Med drugim je nedvoumno obsodil smrtonosne napade strelcev Hamasa v Izraelu pred dvema tednoma in poudaril, da je pomembno priznati, da se napadi "niso zgodili v vakuumu". Izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan je Guterresa posledično obtožil "upravičevanja terorizma" in zahteval njegov odstop.

Izrael je v nenavadno ostrem odprtem pismu z "največjo vnemo" zahteval, naj ICOM aktivno "obsodi (Hamasova) teroristična dejanja". Pismo je bilo objavljeno prek ICOM Israela, torej nacionalnega odbora, ki zastopa Izrael v ICOM-u. Podpisali so ga direktorji večjih izraelskih muzejev, vključno z direktorji Izraelskega muzeja v Jeruzalemu, Muzeja umetnosti Tel Aviv in muzejev v Hajfi. "Skupnost ICOM iskreno pozivamo, naj obsodi pokol nemočnih državljanov, ki ga izvaja Hamas, in naj izrazi trdno stališče v podporo človečnosti in liberalizmu."

Poziv vsem vpletenim k spoštovanju mednarodnega prava in konvencij
"Mednarodni muzejski svet (ICOM) izraža globoko zaskrbljenost zaradi trenutnega nasilja, ki zadeva izraelske in palestinske civiliste, in obžaluje pomembne humanitarne posledice, ki jih ima konflikt zadnjih tednov. ICOM izreka iskreno sožalje tistim, ki so zaradi nasilja izgubili družino, prijatelje in skupnost," je uvodoma v svoji izjavi zapisal svet.

Mednarodni muzejski svet (ICOM), najpomembnejša muzejska organizacija na svetu, v svoji izjavi poziva
Mednarodni muzejski svet (ICOM), najpomembnejša muzejska organizacija na svetu, v svoji izjavi poziva "vse strani k spoštovanju mednarodnega prava in konvencij" ter k takojšnji prekinitvi ognja. Na posnetku je poškodovana mošeja v Gazi. Foto: Reuters

"ICOM ostaja trden v svoji zavezanosti ohranjanju kulturne dediščine in opozarja na zavezanost vseh strani, da spoštujejo mednarodno pravo in konvencije, vključno s Haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada iz leta 1954 in njenima protokoloma. ICOM tudi svari pred morebitnim porastom tihotapljenja in uničevanja kulturnih predmetov zaradi konflikta v prizadeti regiji ter opozarja na mednarodne pravne obveznosti, ki delujejo v smeri preprečevanja nedovoljenega uvoza, izvoza in prenosa kulturnih dobrin, kot sta Unescova konvencija iz leta 1970 in Konvencija Unidroit iz leta 1995," je mogoče prebrati v nadaljevanju.

ICOM pričakuje takojšnjo prekinitev ognja
Mednarodni muzejski svet "zato pričakuje takojšnjo prekinitev ognja v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, da bi preprečili nadaljnje izgube človeških življenj in zaščitili kulturno dediščino – ki je bistvena za našo kolektivno človečnost –, ter znova potrjuje svojo zavezanost načelom miru, razumevanja in enotnosti prek ohranjanja in varstva kulturne dediščine," še piše v izjavi, ki je objavljena na njihovi spletni strani.