Foto: Ana Rojc/Občina Nova Gorica
Foto: Ana Rojc/Občina Nova Gorica

Hiša aleksandrink v Prvačini pri Novi Gorici je dočakala prvo in najzahtevnejšo fazo obljubljene prenove, v kateri so obnovili zunanjost stavbe. Hiša je poleg strehe, pročelja in vsega zunanjega stavbnega pohištva dočakala še nove sanitarije, čajno kuhinjo ter manjšo preureditev razstavnih prostorov. Kot so navedli na novogoriški občini, sta sredstva za prenovo prispevala Mestna občina Nova Gorica (94.000 evrov) in Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (61.000 evrov) v okviru projektov Lokalne akcijske skupine (LAS) V objemu sonca.

Sorodna novica V Prvačini vendarle začetek dolgo pričakovane obnove hiše aleksandrink

Nataša Kolenc: Zgodba aleksandrink je ena najbolj univerzalnih in pronicljivih zgodb goriškega prostora
Da bi ohranjali njihovo dediščino in zapuščino, je leta 2006 Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink v Prvačini v hiši iz 17. stoletja tik ob cerkvi uredilo muzej. Hiša aleksandrink – Goričank, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja odhajale po zaslužek v Aleksandrijo v Egiptu in druga egiptovska mesta – je bila do letošnjega poletja že precej dotrajana. Že leta 2015 so začeli pozivati k obnovi muzejske hiše, ki so jo pestili stara streha, odpadajoči omet in stara polkna, bila pa je celo brez toaletnih prostorov.

Zdaj lahko novogoriška mestna občina načrtuje nadaljevanje obnove: temeljito prenovo vseh notranjih prostorov. V ta namen so letos oktobra oddali prijavo na razpis programa Interreg SLO-ITA z naslovom Ženske na poti, ki zgodbe aleksandrink povezuje z zgodbami šavrink, krušaric in drugih žensk, ki so v preteklosti s svojim trudom pomagale ohranjati primorske domačije. Naslednji cilj sta obnova prvega nadstropja hiše in s tem razširitev muzeja.

Nataša Kolenc, vodja projekta prenove Hiše aleksandrink na novogoriški mestni občini, poudarja, da želita Goriška in Vipavska dolina razvijati trajnostni turizem na osnovi lokalnih zgodb. Novogoriški župan Samo Turel je dodal, da je prenova hiše aleksandrink pomemben dosežek in dokaz, da "če združimo moči, zmoremo". "Tako smo se uspešno povezali mestna občina, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Regijska razvojna agencija Severne Primorske. Prenovljena hiša stoji v Prvačini, v osrčju krajev, od koder so aleksandrinke odhajale v Egipt. Zahvaljujem se društvu, ki to dediščino ohranja in z njo seznanja domačine in turiste, ki jih tovrstna dediščina zelo zanima," je še povedal župan.

Foto: Ana Rojc/Občina Nova Gorica
Foto: Ana Rojc/Občina Nova Gorica

Slavnostni govornik na odprtju prenovljene hiše v Prvačini je bil sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, ki je v svojem nagovoru dejal, da so aleksandrinke tako kot današnji prebežniki iskale priložnost za boljše življenje svojih družin. "Tudi danes vidimo, kako ljudje zapuščajo svoje domove zaradi vojn in lakote, želje po boljšem življenju. Ali so si ljudje krivi, da odhajajo v tuje kraje? Včasih preprosto nimajo izbire," je poudaril Rusjan. Dodal je, da je prav zato toliko pomembneje, da se zavedamo, da moramo poskrbeti za naše zanamce, ki se bodo soočili z našo dediščino, ki jim jo zapuščamo mi in naši predhodniki.

V Novi Gorici so prepričani, da bo prenovljena hiša aleksandrink v Prvačini obogatila kulturno-turistično ponudbo Nove Gorice in njenega podeželja. Želijo si tudi, da bi hišo aleksandrink obiskalo čim več domačih in tujih obiskovalcev, tudi v okviru Evropske prestolnice kulture, in se seznanilo s kulturno dediščino aleksandrink.