Strokovnjaki so takoj po požaru začeli opozarjati, da bo treba na celotno arhitekturo čim hitreje postaviti streho in tako preprečiti zatekanje meteorne vode v notranjost. Foto: EPA
Strokovnjaki so takoj po požaru začeli opozarjati, da bo treba na celotno arhitekturo čim hitreje postaviti streho in tako preprečiti zatekanje meteorne vode v notranjost. Foto: EPA

V Parizu so zvečer napovedane plohe, ki bi lahko povzročile dodano škodo v nedavnem požaru že tako uničene katedrale. Poleg tega je obok stavbe, ki se je med požarom delno udrl, že tako napojen z vodo od gašenja. Arhitekti, ki so zadolženi za obnovo notredamske cerkve, skrbi, da bi se zaradi prehudega deževja lahko obok še dodatno udrl.

Po besedah vodje arhitektov pri Notre-Dame Philippa Villeneuva je namestitev ponjave "glavna prioriteta". "Tramovi so nameščeni, ponjava prihaja. Zidarski oder in plezalci, ki jo bodo namestili, pa so pripravljeni," njegove besede povzema BBC.

Sorodna novica "Pri Notre-Dame so prvič tako eksplicitno povezali politično in nebeško moč"

V načrtu je tudi namestitev začasnega pokrivala, ki bi spomenik prekrivalo v času rekonstrukcije. Vendar to še ni končano, nevarnost meteornih vod pa prevelika, da bi čakali, zlasti ker so za četrtek napovedane še hujše padavine.

Več kot 850 let staro gotsko katedralo je 15. aprila zajel požar, v katerem se je zrušil osrednji stolpič, ki je s padcem povzročil manjšo luknjo v oboku prezbiterija. Obok se je udrl še na dveh mestih, kljub veliko slabšim pričakovanjem pa sta se razmeroma dobro ohranili znameniti rozeti severnega in južnega kraka prečne ladje.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo enega osrednjih kulturnih spomenikov Pariza prenovili v roku petih let in da bo tako simbol mesta pripravljen na olimpijske igre leta 2024. Vendar pa strokovnjaki svarijo, da bo obnova zahtevala več časa. Napovedi o finančni pomoči so takoj po požaru začele prihajati z vsega sveta – doslej se je nabralo več kot 800 milijonov evrov, ki so jih obljubili francoska in tuja podjetja ter posamezniki.

Francoski premier Édouard Philippe je napovedal razpis mednarodnega natečaja za zasnovo novega porušenega koničastega stolpiča. Ta sicer ni izvorni element cerkve, ki so jo začeli graditi v 12. stoletju, pač pa ga je v 19. stoletju v svojih restavratorskih posegih postavil Eugene Viollet-le-Duc.

Zahodnega pročelja s pomembnimi deli gotske plastike požar ni prizadel. Foto: EPA
Zahodnega pročelja s pomembnimi deli gotske plastike požar ni prizadel. Foto: EPA

Medtem naj bi postavili začasno leseno katedralo na trgu pred gotskim spomenikom, v katerem bodo lahko nemoteno potekala katoliška bogoslužja. Predlog rektorja katedrale Patricka Chauveta je že odobrila pariška županja Anne Hidalgo.

Ogenj je izbruhnil med potekom restavratorskih del v katedrali, še vedno pa ni znano, kaj ga je zanetilo. Preiskovalci pa menijo, da bi uničujoči požar lahko povzročil kratki stik. Poleg pokritja odprtega ostrešja med prioritetami omenjajo še odstranitev v ognju poškodovanih odrov, kar bi lahko trajalo več tednov.