Dražba 190 artefaktov in 68 ur iz zbirke jeruzalemskega Muzeja islamske umetnosti, ki je bila napovedana za torek in sredo, je bila zamaknjena na zahtevo matične fundacije tega muzeja.

Nekateri predmeti, ki so bili namenjeni prodaji. Foto: Sotheby's
Nekateri predmeti, ki so bili namenjeni prodaji. Foto: Sotheby's

Poteza dražbene hiše je sledila vse večjemu pritisku javnosti in oblasti v Izraelu za preprečitev prodaje več kot treh odstotkov zbirke 5525 predmetov te javno subvencionirane institucije. To je zbirka, ki je s svojo osredotočenostjo na islamsko kulturo edinstvena v Izraelu, piše The Art Newspaper.

Za čelado iz 15. stoletja so si obetali od 400.000 do 600.000 funtov (442.000 do 663.000 evov). Foto: Sotheby's
Za čelado iz 15. stoletja so si obetali od 400.000 do 600.000 funtov (442.000 do 663.000 evov). Foto: Sotheby's

Predviden zamik na november
"Po pogovorih med Muzejem islamske umetnosti in izraelsko vlado so načrtovane prodaje izbranih del iz muzeja začasno prestavljene na november," piše v izjavi, ki jo je včeraj objavila hiša Sotheby's. "Cilj te prodaje ostaja ohranitev in nadaljevanje ustanovitvene vizije muzeja ter izboljšanje njegovega dela pri spodbujanju medkulturnega dialoga in razumevanja," so še zapisali pri dražbeni hiši.

Izraelski minister za kulturo in šport Hili Tropper se je v zadnjih nekaj tednih posvetil preučitvi zakonitosti prodaje. Glasne kritike iz vrst oblasti so dosegle vrhunec v nedeljo, ko je izraelski predsednik Reuven Rivlin pozval: "Poiskati moramo sredstva, ki jih ima država Izrael na pravnem in mednarodnem področju, da preprečimo prodajo teh kulturnih dobrin iz celotne regije."

Muzejska konferenca na dan dražbe
Minister Tropper, ki je letos zasedel to funkcijo, se je za uspešen zamik prodaje teh predmetov povezal z izraelskim generalnim državnim tožilcem. Zamik dražbe je omogočil, da bodo dosegli formalni sporazum o prodaji med oblastjo in skladom Hermanna de Sterna, ki stoji za muzejem, je za Haaretz povedal predstavnik muzeja.

"Vmesni rezultat je dober," je v torek dejal Tropper v osrednjem nagovoru na konferenci izraelskega mednarodnega sveta muzejev o muzejski etiki, ki naj bi bila namenoma na prvi dan načrtovane dražbe. "Nihče od nas ne ve, kako se bo izteklo, in vstopamo v nekaj tednov, v katerih se bo boj nadaljeval drugače. Velik pomen vidim v dejstvu, da so se javnost, družba in vlada pomenljivo odzvale," je še dejal minister.