V zgodnjem 20. stoletju so bile galerije znane kot Conservas de Água da Rua da Prata, ker so jih tamkajšnji prebivalci uporabljali kot cisterno. Foto: Reuters
V zgodnjem 20. stoletju so bile galerije znane kot Conservas de Água da Rua da Prata, ker so jih tamkajšnji prebivalci uporabljali kot cisterno. Foto: Reuters

Podzemni labirint predorov in prehodov, ki ga stroka imenuje cryptoportico, datira v prvo stoletje n. š., zgradili pa so ga Rimljani, ki so okrog leta 200 pr. n. š. na tej lokaciji tudi ustanovili mesto Olissipo. Olissipo je bil več stoletij živahno mesto pod rimsko oblastjo.

"Ta struktura je zagotavljala – in dva tisoč let pozneje še vedno zagotavlja –, da so stavbe nad našimi glavami stabilne in varne za vse, ki živijo, delajo in se sprehajajo nad nami," je na ogledu najdišča, znanega kot Rimske galerije, povedala direktorica Lizbonskega muzeja Joana Sousa Monteiro.

Rimske galerije so vsako leto odprte samo nekaj dni v aprilu in nekaj dni v septembru. Predori so namreč večji del leta poplavljeni, saj je pod zemljo vodonosnik, geološka plast, ki ima sposobnost zbiranja in prevajanja podzemne vode. Za kakršen koli dostop pod mesto je treba vodo najprej izčrpati. Galerije so Portugalci odkrili leta 1771, ko so po rušilnem potresu na novo gradili mesto.

Vsako leto, ko grejo vstopnice za ogled Rimskih galerij v prodajo, so praviloma razgrabljene v 15 minutah. Med srečneži, ki so se tokrat dovolj podvizali z nakupom, je tudi Brazilec Gustavo Horta. "Tega ne gre zamuditi," je bil njegov prvi vtis, ko je splezal iz jaška nazaj na plano. "Dve leti sem čakal, da sem se lahko udeležil te turneje."