Novo odkritje pomeni, da na lokaciji nekdanje Astre verjetno ne bo več kinodvorane. Foto: EPA
Novo odkritje pomeni, da na lokaciji nekdanje Astre verjetno ne bo več kinodvorane. Foto: EPA

Nekdanji kino Astra sicer ne deluje že zadnjih 20 let, zato je bil pred ponovnim zagonom potreben korenite prenove – in prav med temi deli so iz tal pokukali ostanki "sijajnih zidov s freskami". Spadali so k stavbi, ki datira v drugo stoletje n. št., spominja pa na "miniaturne Pompeje", kot se je izrazil regionalni predstojnik za arheologijo.

Strokovnjaki še niso dokončno ugotovili, kakšnemu namenu je stavba služila, je pa imela ogrevanje tako v tleh kot tudi v stenah. Očitno je na neki točki doživela velik požar: streha se je sesedla, v notranjosti pa so našli ostanke zoglenelega pohištva. "Požar je verjetno naredil konec obratovanju tega kompleksa," je pojasnil predstojnik. Kljub naravni katastrofi pa se je "okolje ohranilo brez poškodb; zidovi, poslikani s sijajnimi freskami, datirajo v 2. stoletje".

Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Pod vinogradom blizu Verone našli dobro ohranjen rimski mozaik

Najdba lepo ohranjenih ostankov zgradbe, pa tudi sledov ognja, seveda vzbuja asociacijo na antično mesto Pompeji, ki ga je leta 79 izbruh Vezuva zasul z vulkanskim pepelom. "Katastrofalen dogodek, v tem primeru ogenj, je hipu pomenil konec kompleksa," navaja poročilo iz Verone.

Zakladi pod našimi nogami
Odkritje v Italiji se je zgodilo dobro leto dni po tem, ko so v vinogradu v bližini Verone odkopali skoraj popolnoma ohranjen rimski talni mozaik.

Da so na tem mestu ostanki rimske vile, strokovnjakov ni presenetilo, saj so sledi ostaline odkrili pred že skoraj stoletjem. Najdišče je bilo nato po prvem odkritju leta 1922 tako rekoč opuščeno, lansko poletje pa je ekipa strokovnjakov z veronske državne uprave za arheologijo, lepe umetnosti in krajinsko arhitekturo nadaljevala izkopavanja.