Da so na tem mestu ostanki rimske vile, strokovnjakov ni presenetilo, saj so sledi ostaline odkrili pred že skoraj stoletjem. Najdišče je bilo nato po prvem odkritju leta 1922 tako rekoč opuščeno, lansko poletje pa je ekipa strokovnjakov iz veronske državne uprave za arheologijo, lepe umetnosti in krajinsko arhitekturo nadaljevala izkopavanja.

Na prizorišče se je vrnila najprej oktobra, nato pa februarja, ko so izkopavanja zaustavili zaradi izbruha pandemije koronavirusne bolezni 19. Ko so se vrnili na delo, so po tednu izkopavanj nekaj metrov pod trtami odkrili ostanek dobro ohranjenega mozaika. "Po neštetih propadlih poskusih je del tal in temeljev rimske vile, ki so jo severno od Verone poznavalci odkrili pred stoletjem, končno prišel na plano," so na Facebookovi strani mestne občine zapisali v občini Negrar di Valpolicella.

Kot so sporočili z občine, izkopavanja še niso končana. Trenutno skušajo ugotoviti, kolikšna je celotna površina mozaika.

Državna uprava se bo zdaj povezala z lastniki parcele in občino, "da bi našli način, kako bo ta arheološki zaklad, ki je bil ves ta čas pod našimi nogami, dostopen". Rezultati bodo zahtevali čas, potrebna pa bodo znatna sredstva.

Župan Negrar di Valpolicella Roberto Grison je po poročanju za tamkajšnji časopis L’Arena dejal, da si najdišče zasluži pozornost. "Zato bomo skupaj z upravo in nadzorniki sredstev za kmetijstvo našli način, da bo v tem zakladu mogoče uživati," je dodal.

Arheologi so se antične najdbe razveselili tudi na trgu pred Panteonom. Foto: EPA
Arheologi so se antične najdbe razveselili tudi na trgu pred Panteonom. Foto: EPA
Sorodna novica Spet odprti Pompeji razmeroma prazni: "Tu smo samo vodniki in novinarji"

Dve tisočletji stari tlakovci pred Panteonom
Do pomembnega odkritja je v času zaprtja zaradi pandemije prišlo tudi na drugem koncu Italije. Potem ko se je vdrl pločnik tal pred rimskim Panteonom, so tam odkrili 2000 let stare tlakovce. Apnenčaste plošče so našli 2,5 metra pod Piazzo della Rotonda.

Pompeji odprti, Kolosej bo prve obiskovalce sprejel prihodnji teden
Po odprtju arheološkega muzeja Pestum prejšnji teden in Pompejev pred nekaj dnevi se italijanska arheološka najdišča in kulturne institucije počasi vračajo k ustaljenemu delovanju. Na obeh arheoloških najdiščih sicer veljajo preventivni ukrepi, obiskovalcem pa ob vstopu merijo telesno temperaturo. Kolosej se bo odprl 1. junija, obisk, med katerimi je treba nositi zaščitno masko, pa bo mogoč le s spletnim nakupom vstopnic.