S protestom sta aktivista okoljevarstvene skupine Ultima Generazione (Zadnja generacija) želela opozoriti na katastrofalne posledice okoljske problematike.

Foto: AP
Foto: AP

"Kot je v starodavnih časih Laokoont, znanstveniki in aktivisti danes družbo opozarjajo na katastrofalne posledice, ki bodo nastopile, če ne bomo začeli blažiti podnebne krize. Kot v antični Grčiji niso poslušali Laokoonta, znanstvenikom in aktivistom ne prisluhnejo, še več, vlade jih vedno znova utišajo," je Zadnja generacija zapisala v izjavi za javnost.

Sorodna novica Okoljevarstvena aktivista sta se prilepila na antični kip Laokoontova skupina

Aktivistoma Guidu Vieru in Ester Goffi sodijo v Vatikanu, obtožena sta povzročanja škode in grozi jima do tri leta zapora in približno 3000 evrov denarne kazni, je sporočila okoljska skupina Zadnja generacija. Tretja obtoženka Laura Zorzini, ki je snemala protest, je obtožena, da ni upoštevala ukazov policije, vendar je v sredo ni bilo v sodni dvorani.

18. avgusta sta Viero in Goffi vstopila v Vatikanske muzeje in si roke prilepila na podstavek, na katerem stoji znameniti antični kip Laokoontova skupina, eden najpomembnejših starodavnih kipov v zbirki, ki naj bi izviral iz 1. stoletja pr. n. št. Izobesila sta transparent z napisom: “Zadnja generacija: Brez plina in brez ogljika.” Potem ko so jima odlepili roke, so ju aretirali in nato obtožili na vatikanskem tožilstvu.

Zadnja generacija večkrat tarča ostrih kritik in tudi policijskih preiskav
Prvo zaslišanje sojenja je potekalo na isti dan, ko je nemška policija vdrla tudi na petnajst posesti, povezanih z nemško skupino podnebnih aktivistov Zadnje generacije, kar je še en znak nezadovoljstva vlade glede njihovih protestov, poroča Ameriška tiskovna agencija (AP). Policija je preiskala 15 prizorišč v sedmih zveznih deželah, tarča preiskav pa je sedem posameznikov, starih od 22 do 38 let, ki jih sumijo "oblikovanja ali podpore kriminalni organizaciji", med njimi je tudi slovenski državljan.

Sorodna novica V Nemčiji preiskave podnebnih aktivistov. V Ženevi aretirali tudi slovenskega državljana.

Viero je v sredo na vatikanskem sodišču odločno zagovarjal ideje Zadnje generacije in dejal, da se kot dedek in oče čuti dolžan opozoriti na neuspeh Italije pri zaustavitvi globalnega segrevanja. Kot dokaz je navedel 15 ljudi, ki so prejšnji teden umrli v poplavah v severni Italiji, kar je po mnenju znanstvenikov primer ekstremnih vremenskih razmer, ki so jih povzročile podnebne spremembe.

"Danes je dan žalovanja," je Viero povedal sodišču, pri čemer je imel v mislih žrtve poplav. "Poskušam narediti nekaj za prihodnje generacije."

Ko je sodnik Giuseppe Pignatone poudaril, da Vatikan ne vlaga v fosilna goriva in je ločena država od Italije, se je Viero strinjal, da je bil protest v Vatikanskih muzejih bolj "medijski" kot karkoli drugega. On in Goffi sta dejala, da njun protest nikoli ni imel namena poškodovati kipa, kar trdijo vatikanski tožilci.

Niso želeli uporabiti njenega odstranjevalca lepila
Goffi, ki je diplomirana restavratorka umetnin, se spominja, da je v torbici prinesla odstranjevalec lepila, a so vatikanski restavratorji in medicinska sestra, ki so jih poklicali na prizorišče, namesto tega uporabili aceton. Povedala je, da so ji kolegi restavratorji zagotovili, da lepilo in odstranjevalec, ki ju je prinesla, ne bosta povzročila trajne škode na marmorju.

Okoljska aktivista Ester Goffi in Guido Viero. Foto: AP
Okoljska aktivista Ester Goffi in Guido Viero. Foto: AP

Vodja laboratorija za restavriranje marmorja Vatikanskih muzejev Guy Devreux je na sodišču povedal, da se je odločil, da ne bo uporabil njenega odstranjevalca lepila, ker ni verjel, da je varen za marmor. Dejal je, da je bila škoda na koncu manjša, kot je pričakoval, in je bila obnovljena v enem tednu, vendar je bila kljub temu trajna.

Sorodna novica Sojenje za aktivistke, ki so v znak protesta v van Goghovo sliko zalučale juho

Podnebne spremembe kot prioritetna naloga
Zadnja generacija je svojo serijo mirnih, a disruptivnih intervencij v Italiji začela pred lanskimi volitvami; politike vseh strank pozivajo, naj podnebne spremembe obravnavajo kot prioritetno nalogo. Letos marca so člani skupine z oranžno barvo poškropili stene palače Palazzo Vecchio v Firencah, v kateri je mestna hiša. V sklopu teh akcij pa so med drugim z barvami poškropili tudi pročelje senata v Rimu, operno hišo La Scala v Milanu in kip Vittoria Emanuela II. v Milanu ter se prilepili na Botticellijevo sliko Pomlad v galeriji Uffizi in tudi na že omenjeno skulpturo Laokoontova skupina v Vatikanu.

Političnim in strateškim študijam namenjeni Center Machiavelli je o aktivizmu v Italiji lani zapisal, da se je postopoma razširil predvsem iz Nemčije zaradi veliko mladih Italijanov, tako študentov kot bolj ali manj stalnih izseljencev, ki tam živijo. Zadnja generacija je bila ustanovljena septembra 2021 v Berlinu, danes pa deluje tudi v Milanu in Rimu ter drugih mestih osrednje in severne Italije.