Tradicija narekuje, da je treba v slavni vodnjak iz 18. stoletja vreči kovanec, če se želiš še kdaj vrniti v Rim. Metanje drugih stvari v vodo je prepovedano. Foto: EPA
Tradicija narekuje, da je treba v slavni vodnjak iz 18. stoletja vreči kovanec, če se želiš še kdaj vrniti v Rim. Metanje drugih stvari v vodo je prepovedano. Foto: EPA
"Ne bomo plačevali fosilnih goriv," je bilo osrednje sporočilo protesta. Foto: Reuters

Z dejanjem so aktivisti hoteli poudariti potrebo po reševanju podnebne krize, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sedemčlanska skupina je zabredla tudi v vodnjak, kar je prepovedano, in držala transparent z napisom Ne bomo plačevali za fosilna goriva. Gre za kampanjo za ustavitev javnih naložb in subvencij za fosilna goriva, ki povzročajo toplogredne izpuste.

"Naša država umira!" so kričali aktivisti, ki so morali preglasiti žaljivke in žvižge turistov in mimoidočih; posredovala je lokalna policija.

Incident sledi številnim podobnim dejanjem, s katerimi so aktivisti v Italiji v zadnjih tednih opozarjali na podnebno krizo.

Poplave niso naključje
Protestniki so danes v izjavi za javnost posebej opozorili na poplave v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija - Romanja, ki jih je v teh dneh povzročil nov val ekstremnih vremenskih razmer, ki jih znanstveniki povezujejo z globalnim segrevanjem. Eni od štirih hiš v Italiji grozijo poplave, opozarja Zadnja generacija.

Protestnik, ki ga je lokalna policija izvlekla iz vodnjaka. Foto: Reuters
Protestnik, ki ga je lokalna policija izvlekla iz vodnjaka. Foto: Reuters

Nobene trajne škode
Župan Rima Roberto Gualtieri je akcijo že obsodil. "Dovolj je bilo teh absurdnih napadov na našo umetniško dediščino," je zapisal na Twitterju.

V izjavi za javnost je župan že potrdil, da akcija najverjetneje ne bo pustila trajnih posledic: "Prve ocene na srečo kažejo, da trajne škode ne bi smelo biti, saj se je črno barvilo prijelo le vodoodpornega premaza, ne pa marmorja. Tvegano postane, če bi se vpilo v marmor, ki je porozen material."

19-letni Mattia, ki ni navedel svojega priimka, se je po lastnih besedah protesta udeležil zato, ker "je tragedija, ki jo je v zadnjih dneh izkusila Emilija - Romanja, svarilo pred temno prihodnostjo, ki čaka človeštvo".

Barcaccia doživela enako usodo
Zadnja generacija je pred kratkim počrnela tudi enega najznamenitejših rimskih vodnjakov, Barcaccio v bližini Španskih stopnic. Minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je napovedal, da vlada razmišlja o tem, da bi podnebni aktivisti, ki napadajo spomenike ali umetniška dela, plačali njihovo obnovo. Trenutno ima parlament v obravnavi novo zakonsko uredbo, ki predvideva višje globe za vsakogar, ki uniči, oskruni ali poškoduje kulturne dobrine – zakon, če bo sprejet, predvideva plačilo globe od 10.000 do 60.000 evrov.

Zadnja generacija je svojo serijo mirnih, a disruptivnih intervencij v Italiji začela pred lanskimi volitvami; politike vseh strank pozivajo, naj podnebne spremembe obravnavajo kot prioritetno nalogo. Letos marca so člani skupine z oranžno barvo poškropili stene palače Palazzo Vecchio v Firencah, v kateri je mestna hiša. V sklopu teh akcij pa so med drugim z barvami poškropili tudi pročelje senata v Rimu, operno hišo La Scala v Milanu in kip Vittoria Emanuela II. v Milanu ter se prilepili na Botticellijevo sliko Pomlad v galeriji Uffizi in skulpturo Laokoontova skupina v Vatikanu.

Političnim in strateškim študijam namenjeni Center Machiavelli je o aktivizmu v Italiji lani zapisal, da se je postopoma razširil predvsem iz Nemčije zaradi veliko mladih Italijanov, tako študentov kot bolj ali manj stalnih izseljencev, ki tam živijo. Zadnja generacija je bila ustanovljena septembra 2021 v Berlinu, danes pa deluje tudi v Milanu in Rimu ter drugih mestih osrednje in severne Italije.