Ena izmed akcij Zadnje generacije v Berlinu. Foto: Reuters
Ena izmed akcij Zadnje generacije v Berlinu. Foto: Reuters

Kot je sporočilo nemško tožilstvo, je policija preiskala 15 prizorišč v sedmih zveznih deželah. Tarča preiskav je sedem posameznikov, starih od 22 do 38 let, ki jih sumijo "oblikovanja ali podpore kriminalni organizaciji". Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so preiskavo proti članom skupine uvedli sredi lanskega leta, potem ko so prejeli več kazenskih prijav.

Po navedbah tožilcev so posamezniki obtoženi organiziranja in spodbujanja kampanje za "financiranje nadaljnjih kaznivih dejanj" skupine. V ta namen naj bi zbrali 1,4 milijona evrov. Dva izmed njih sta obtožena tudi poskusa sabotaže naftovoda, ki povezuje Ingolstadt na Bavarskem s Trstom v Italiji.

Med pridržanimi aktivisti v Ženevi tudi slovenski državljan

Med pridržanimi podnebnimi aktivisti, ki so v torek za približno eno uro blokirali promet na letališču v Ženevi, je tudi slovenski državljan, so sporočili iz slovenske podružnice Greenpeaca.

Podnebni aktivisti iz organizacij Greenpeace, Stay Grounded, Scientist Rebellion in Extinction Rebellion so protestirali zaradi prodajnega sejma zasebnih letal na letališču, zaradi česar so sedem komercialnih letal preusmerili v Zürich in Lyon.

Posredovalo je okoli deset policistov, ki so odstranili protestnike, vključno s tistimi, ki so se priklenili na letala. Po podatkih policije so aretirali 80 ljudi, po navedbah Greenpeaca pa več kot 100. V priporu so že več kot 20 ur.

Eden izmed aretiranih aktivistov v Ženevi. Foto: EPA
Eden izmed aretiranih aktivistov v Ženevi. Foto: EPA

Preiskave so potekale v zveznih deželah Hessen, Hamburg, Saška - Anhalt, Saška, na Bavarskem, v Berlinu in zvezni deželi Schleswig - Holstein. V raciji je sodelovalo 170 policistov, po navodilu javnega tožilstva pa so onemogočili tudi spletno stran aktivistične skupine.

Taktika skupine Zadnja generacija je bila večkrat tarča ostrih kritik. V zadnjih tednih so tako v Berlinu skoraj vsakodnevno ustavili promet in se prilepili na prometne znake ali asfalt.

V ponedeljek je nemški kancler Olaf Scholz dejal, da se mu zdi popolnoma noro, da se prilepiš na slike ali cesto. Po njegovem mnenju take akcije ne bodo prispevale k spremembi mišljenja pri ljudeh glede podnebnih sprememb, ampak bodo ljudi le razjezile. "Gre za akcijo, za katero dvomim, da bo pomagala," je dejal Scholz.

V Zadnji generaciji priznavajo, da so njihove akcije provokativne, a trdijo, da je njihov namen le spodbuditi razpravo v družbi glede podnebnih sprememb.

Akcije aktivistov so povzročile veliko nejevolje med vozniki. Foto: Reuters
Akcije aktivistov so povzročile veliko nejevolje med vozniki. Foto: Reuters