Foto: Metka Pirc
Foto: Metka Pirc

To je miljni kamen, ki je označeval razdaljo do pomembnega kraja. Najdba navdušuje vseslovensko strokovno javnost, saj so nazadnje na tak skoraj 500-kilogramski marmorni kamen naleteli pred 15 leti pri Karteljevem.

Foto: Metka Pirc
Foto: Metka Pirc

Le pol metra pod površjem ob robu gozda v bližini Slovenj Gradca so ga našli, ob nekdanji rimski državni cesti. V trenutku so zato vedeli, da je to najdba izjemnih razsežnosti, pripoveduje Mihela Kajzer z mariborskega zavoda za varstvo kulturne dediščine.
"Poklicali so nas s terena, v dveh urah smo bili vsi tam. Pričakovali smo, da bomo še kakšen miljnik našli. Že to, da smo tega našli, je več kot najti šivanko v kopici sena," pravi.

V Koroškem pokrajinskem muzeju upajo, da bo najdba pritegnila šolske skupine in da bodo lahko zgodbo kamna in ceste pripovedovali naprej. "Taki veliki posegi niso dobri za naše malo okolje, prinesejo pa veliko novega, kar zadeva poznavanje naše daljne preteklosti," razmišlja Saša Djura Jelenko iz Koroškega pokrajinskega muzeja.

Zanimivo, kamen je bil za cesarja kot Facebook takratnega časa. Docentka doktorica Julijana Visočnik iz ljubljanskega Nadškofijskega arhiva pove, da so miljnike velikokrat uporabljeni kot propagandno sredstvo, da so povedali, da je določen cesar na oblasti. "Včasih so jih samo uporabili, da so povedali, zdaj je moje obdobje. Ker Facebooka takrat niso imeli, so uporabljali kovance in miljnike."

Trasa rimske ceste ni šla po zdaj načrtovani hitri cesti, verjetno jo je le prečila.