Dela na mariborskem Glavnem trgu, ki bo dobil novo tlakovanje in vodni motiv, se medtem približujejo koncu, ob tem na občini razmišljajo o možnosti, da bi ga tudi v prihodnje razbremenili prometa. Foto: Mestna občina Maribor
Dela na mariborskem Glavnem trgu, ki bo dobil novo tlakovanje in vodni motiv, se medtem približujejo koncu, ob tem na občini razmišljajo o možnosti, da bi ga tudi v prihodnje razbremenili prometa. Foto: Mestna občina Maribor

V mestu v okviru obnove Glavnega trga in Koroške ceste izvajajo tudi obnovitvena dela na Kužnem znamenju, ki velja za eno glavnih znamenitosti Maribora. Za obnovo spomenika, ki jo usklajuje zavod za varstvo kulturne dediščine, so se odločili dodatno. "Odločili smo se, da najdemo sredstva tudi za obnovo tega kulturnega spomenika, saj je od zadnje obnove že precej časa. Ta dela so bila potrebna, in čeprav gre za repliko, se nam je zdelo prav, da ob novi podobi Glavnega trga poskrbimo tudi za to," je povedal podžupan Samo Peter Medved. Dela so ocenjena na nekaj več kot 19.000 evrov.

Sorodna novica Straubi, umetniška dinastija, ki se je razkropila po Srednji Evropi

Od leta 1990 replike Matere Božje in svetnikov
Kužno znamenje v obliki stebra s podobo Marije so Mariborčani postavili leta 1681 v zahvalo za prenehanje razsajanja kuge, ki je pred tem pustošila po mestu. Spomenik kiparja Jožefa Strauba, s katerim so v 18. stoletju zamenjali izvirnik, predstavlja Mater Božjo, obkroženo s šestimi svetniki, pozneje je bila dodana še ograja. Kipe in druge dele spomenika so med obnovo leta 1990 nadomestili z replikami.

Kužno znamenje stoji torej na Glavnem trgu, mimo katerega vodi Koroška cesta. Ta del mesta je od jeseni lani zaprt za promet in večinoma tudi za pešce, saj ga obnavljajo. Območje med Starim mostom in osrednjo mariborsko tržnico namreč dobiva novo, enotno tlakovanje in urbano opremo. Dela so ocenjena na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Konec obnove predvidoma v prihodnjem mesecu
Dela v starem mestnem jedru se kljub izrednim razmeram zaradi epidemije novega koronavirusa nadaljujejo. "Največ zamude pri izvedbi del na Glavnem trgu je bilo na začetku, torej pri uvedbi v delo in ob podpisu pogodbe. Drugače dela potekajo zelo zadovoljivo, nadaljevala so se tudi v času epidemije," je povedal Medved, ki predvideva, da bodo dela končana do konca maja.

Težavna prometna žila, ki vodi skozi staro mestno jedro
Ob zagonu del je bilo predvideno, da tudi po obnovi ne bo bistvenih sprememb v cestnem prometu po Koroški cesti, saj ta predstavlja pomembno prometno povezavo med vzhodnim in zahodnim delom mestnega središča in za zdaj ni zagotovljenih ustreznih alternativnih prometnih poti. A se kaže, da bi trenutno prometno zatišje v mestu lahko bila priložnost, da se ta prometna žila, ki vodi skozi staro mestno jedro, vendarle zapre za promet.

"V Mariboru so se zgodile določene prerazporeditve v prometu, spremembe potovalnih navad, zato je to zelo aktualna zadeva, ki jo moramo na občini v kratkem rešiti. V ta namen bomo sklicali strokovni sestanek vseh pristojnih udeležencev in se o tem dobro pogovorili in pripravili določene strokovne podlage pred sprejetjem končne odločitve. Vse možnosti so odprte," je pojasnil podžupan.

Na občini je želja tudi, da bi poleg tal dobile lepšo podobo tudi tamkajšnje stavbe, zato poteka javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine v mestnem jedru. Za to je v mariborskem občinskem proračunu zagotovljenih 200.000 evrov.

V Mariboru vzporedno tečejo tudi priprave na obnovo Lenta.
V Mariboru vzporedno tečejo tudi priprave na obnovo Lenta. "Projektna dokumentacija je v izdelavi. Računamo, da bi letos izvedli javno naročilo za izvedbo. Če bo vse optimalno, bi lahko konec leta začeli obnovo Lenta," je še napovedal podžupan Samo Peter Medved. Foto: BoBo