V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož opozarjajo na poškodbe v gradovih na Ptuju, v Ormožu in Veliki Nedelji. Za zdaj kaže celo, da bo slednji moral ostati zaprt.

Mesto Ptuj, nad katerim stoji Ptujski grad. Foto: BoBo
Mesto Ptuj, nad katerim stoji Ptujski grad. Foto: BoBo

Kot je za STA povedal direktor pokrajinskega muzeja Aleksander Lorenčič, so posledice vidne v osrednjem poslopju Ptujskega gradu, vzhodnem stolpu in prostorih konjušnice. Opazili so več razpok v zidovih, odpadel je del ometa v prostorih, v drugem nadstropju je zamakalo. Podrla se je tudi podna ura iz zgodnjega 18. stoletja, ki jo bo treba restavrirati.

"Škodo si je že ogledal statik Zavoda za varstvo kulturne dediščine, a njegovo poročilo še čakamo," je dejal prvi mož pokrajinskega muzeja in dodal, da je bilo glede na prve oglede največ škode v gradu Velika Nedelja, kjer pa na prihod statika še čakajo.

Razpoke, ki so nastale po potresnem sunku. Foto: FB profil Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož
Razpoke, ki so nastale po potresnem sunku. Foto: FB profil Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož

V vseh treh primerih so lastnike objektov – ministrstvo za kulturo, križniški red in ormoško občino – o škodi že obvestili. Za zdaj je po njegovih besedah jasno, da brez ustrezne sanacije prostorov v Veliki Nedelji tamkajšnje zbirke za javnost ne bodo odprli niti po tem, ko bo to ob morebitnem sproščanju ukrepov zaradi epidemije spet mogoče.

"Potrebna je namreč ustrezna sanacija, že pred potresom pa smo se pogovarjali tudi o tem, da je nujno treba etnološko zbirko in razstavo o zgodovini Velike Nedelje posodobiti, pa tudi o tem, da bi poiskali ustrezne nadomestne prostore. Vendar je to v domeni ormoške občine," je dodal Lorenčič. Za zdaj s podatkom, koliko bo stalo odpravljanje posledic potresa na posameznih objektih, še ne razpolaga.

Škoda na več cerkvenih objektih
Škodo so utrpeli tudi cerkveni objekti v tem delu Slovenije. Kot je povedal ekonom mariborske nadškofije Bernard Geršak, celotne slike po potresu še nimajo, je pa tokratna škoda večinoma nadaljevanje tiste, ki je nastala že po spomladanskem potresu s središčem v Zagrebu.

Temeljito urediti statiko, najverjetneje tudi sanirati temelje
Najhuje je poškodovana cerkev v Sveti Trojici, kjer so nastale velike razpoke in bo treba temeljito urediti statiko, najverjetneje pa tudi sanirati temelje. Po grobih ocenah občine bodo potrebna velika sredstva, kdaj bo mogoče začeti sanacijo, pa je vprašanje za stroko in je odvisno od tega, koliko bo to stalo.

Poškodovani sta tudi cerkvi v Zgornji Koreni in Laporju, kjer je kar precej razpok in odpadlega ometa. Nekaj škode pa je bilo tudi v mariborski stolnici, kjer je počilo eno od stekel, nastale so razpoke in odpadel je del ometa. Posledice potresa so zaznali tudi v baročni cerkvi v Rušah, kjer upajo, da ni večjih razpok.

Foto: Profil Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož na Facebooku
Foto: Profil Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož na Facebooku

Po zadnjih informacijah so manjšo škodo utrpeli tudi objekti v Črešnjevcu, Hočah, Svetem Andražu, Svetem Antonu, Lenartu, Šmartnem pri Slovenj Gradcu, Cirkovcah, Svetem Miklavžu ob Dravi in cerkev Svetih treh kraljev v Benediktu.

Brez pomoči ministrstva za kulturo ali lokalnih skupnosti gotovo ne bo šlo. Takoj, ko gre za vprašanje statike ali temeljev, gre za precej denarja, čeprav je težko že zdaj napovedati, koliko bo vse skupaj stalo.

Bernard Geršak

"Brez pomoči ministrstva za kulturo ali lokalnih skupnosti gotovo ne bo šlo. Takoj, ko gre za vprašanje statike ali temeljev, gre za precej denarja, čeprav je težko že zdaj napovedati, koliko bo vse skupaj stalo," je še dodal Geršak.

Poškodovane tudi freske
V cerkvi v Sveti Trojici so morali po besedah patra Bernarda Goličnika najverjetneje zaradi teže zvonikov že v preteklosti sanirati nekatere razpoke v zidovih, od takrat je ostala tudi razpoka v oboku objekta. Že spomladanski potres je povzročil razpoke po celotnem stropu zadnjega dela cerkve, ki so poškodovale tudi freske, zadnji potres pa jih je še povečal.

Goličnik dvomi, da bi lahko škodo sanirali samo s pomočjo vernikov, zato računajo na pomoč države in lokalne skupnosti, saj gre po njegovih besedah za cerkev, ki predstavlja biser in je bila v preteklosti del romarske poti, zelo priljubljena pa je tudi med mladoporočenci.