Razstava Made in je s predmeti, fotografskim gradivom in novonastalimi projekti obravnavala aktualne problematike današnjega časa, kot so lokalno pridobivanje surovin, spodbujanje lokalne proizvodnje, potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine in razvoj novih modelov sodelovanja. Foto: MAO/Luka Karlin
Razstava Made in je s predmeti, fotografskim gradivom in novonastalimi projekti obravnavala aktualne problematike današnjega časa, kot so lokalno pridobivanje surovin, spodbujanje lokalne proizvodnje, potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine in razvoj novih modelov sodelovanja. Foto: MAO/Luka Karlin

Nagrade v več kategorijah bodo podelili konec septembra v Benetkah.

Dobitnike nagrad EU-ja za kulturno dediščino – nagrad Europa Nostra 2023 sta razglasili Evropska komisija in organizacija Europa Nostra. Najvišje evropsko priznanje na tem področju je prejelo 30 dosežkov, povezanih s tematiko dediščine iz 21 držav, med njimi pa je tudi projekt Made in: pripovedi obrti in oblikovanja (Made in: Crafts-Design Narratives).

V boju proti izumiranju malih obrti in delavnic
Evropska platforma Made in združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose iz štirih držav – Avstrije, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Posvečena je raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo in spodbuja vlogo obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti, so sporočili iz MAO, ki v projektu sodeluje s Centrom za kreativnost.

Kot so zapisali, je zamisel za projekt nastala leta 2014 v zagrebški umetniški organizaciji Oaza kot odziv na zaton malih obrti in delavnic v mestu, platforma pa se je prvič predstavila v Ljubljani na 24. bienalu oblikovanja (BIO 50), ki so ga pripravili v MAO. Iz tega je nastalo partnerstvo šestih organizacij iz štirih držav, ki je bilo finančno podprto s sredstvi programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Projekt je potekal od leta 2018 do leta 2021, k njegovemu uspehu pa je prispevala tudi podpora v obliki javnih in zasebnih sredstev iz štirih držav. Med drugim so jih prispevali ministrstva za kulturo, veleposlaništvo kraljevine Nizozemske na Hrvaškem, Center za kreativnost iz Slovenije in druge ustanove.

Foto: Luka Karlin
Foto: Luka Karlin

Oziranje v preteklost za trajnostno prihodnost
Z obravnavanjem pomembnih tematik, kot so nanoturizem, trajnostnost, materiali, viri in skupnosti, so projekti prinesli nova spoznanja, ki se ujemajo s prednostnimi nalogami Evropske komisije, kot so evropski zeleni dogovor, Evropa, pripravljena na digitalno dobo, in Novi evropski Bauhaus. V času trajanja projekta so med drugim nastali novi izdelki, knjiga, spletna stran in potujoča razstava.

Platforma Made in je letos spomladi znova začela s svojimi dejavnostmi, v tokratni izdaji pa obsega deset partnerjev iz šestih držav. MAO je njen koordinator, med partnerji iz Slovenije pa je tudi Center Rog, ki jeseni odpira svoja vrata.

Nagrade EU-ja za kulturno dediščino – nagrade Europa Nostra je leta 2002 uvedla Evropska komisija, podeljujejo pa jih pod okriljem združenja Europa Nostra, ki si prizadeva za reševanje ogroženih spomenikov, dediščinskih območij in krajin v Evropi. Med letošnjimi dobitniki nagrad v različnih kategorijah so denimo še pivovarna s parnim strojem v Lobeču na Češkem, Kraljevi vrtovi v Benetkah, Muzej urbane lesene arhitekture v Vilni v Litvi in muzej literature v Dublinu na Irskem.