Prvi ogled opustošenja okolice Bolnice Franja od julijskega neurja

Po poletnem neurju, ki je opustošilo tudi partizansko bolnico Franja, so zaposleni iz Mestnega muzeja Idrija z županom občine Cerkno organizirali ogled razdejanja v soteski Pasice za zaprto skupino. Bolnico sta obiskala tudi novinarka TV Slovenija Erika Pečnik Ladika in snemalec ter montažer Gregor Maček.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija
Sorodna novica Bolnica Franja zaprta za obiskovalce vsaj do 2025

Letošnje neurje je popolnoma zaprlo pot do Franje
Zaradi zamude pri odstranjevanju posledic vetroloma je bil šele konec novembra ponovno omogočen dostop do spomenika, pri čemer sama pot še ni obnovljena. Uspešno so sanirali zaledje soteske, za obsežnejše ukrepe pa bodo pristojni morali počakati na ugodnejše vremenske razmere. "Pred okoli 14 dnevi so lokalni izvajalci odprli pot do bolnice. Šlo je za zahtevno spravilo lesa in zahtevno je bilo tudi pridobiti izvajalce, da so to varno pospravili," je za TV Slovenija povedal župan občine Cerkno Gašper Uršič.

Novembra smo poročali, da je prva ocena stroška gradbenih del za vzpostavitev stanja, da bi lahko Franja ponovno sprejela obiskovalce, znašala približno 450.000 evrov. Nova ocena škode zdaj znaša med 1,5 do 2 milijona evrov. Prepričani so sicer, da spomenik lahko zaščitijo do te mere, da mu prihodnje vremenske ujme ne bodo prišle do živega. Kdaj in v kolikšnem obsegu bo pomagala država, za zdaj še ni jasno. Odgovorni upajo predvsem na evropska sredstva, od zavarovalnice pa si obetajo največ 180.000 evrov.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Uspešno sanirali zaledje soteske Pasice, kar je bil pogoj za nadaljnjo obnovo
Kot je v sporočilu za javnost podrobneje pojasnil župan Uršič, ima Občina Cerkno potrjenih že večino članov za ustanovitev delovne skupine za obnovo Franje, ki jo v sklopu pooblastil lahko ustanovi župan. V izdelavi je tudi že geodetski načrt širšega zalednega območja, ki je podlaga za kompleksno projektiranje izvedbenega sanacijskega načrta zaledja, ki vključuje sanacijo samega plazu, mrežne ograje in odvodnjavanje dela plazu. "Zgrajena je dostopna pot do zadnjega zadrževalnika, podbetonirali so zadnjo pregrado, ki je bila po neurjih močno spodkopana. Zgrajena pot je osnova za sanacijske ukrepe na tem območju," je dodal župan.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Julijsko neurje je pustilo znatno škodo na objektih bolnice
Poleg dostopne poti so uspešno umaknili del inventarja in predmetov iz Partizanske bolnice Franja. Na sami lokaciji je poškodovana večina barak, od tega tri v celoti. Dve baraki je odtrgalo od podesta in ju odneslo naprej v druge objekte. A to ni najhujše, kar se je zgodilo bolnici Franja. Leta 2007 je po neurju ostala cela le ena baraka in takrat so potrebovali 3 leta, da so celotno območje postavili nazaj. Sanacija barakarskega dela bolnišnice je takrat znašala malo manj kot 700.000 evrov.

Direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač je pojasnil, da redno spremljajo stanje na ožjem spomeniškem območju Franje in o tem obveščajo vse pristojne službe. "Udeležujemo se tudi različnih strokovnih srečanj, zagnali smo tudi pobudo, da se na različnih ravneh odprejo razprave, kakšne rešitve so za to ožje spomeniško območje najbolj primerne, tudi v luči podnebnih sprememb. Želimo najti najboljšo možno končno rešitev," je povedal Kosmač. "Naša prva naloga je, da se formirata dva strokovna odbora za obnovo Franje, tako na ravni občine kot na ravni države. Šele ko pridobimo vse ocene in študije, lahko pripravimo sanacijski načrt," je zaključil Kosmač.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Tudi ob tokratni nesreči so k zbiranju pomoči za Franjo pristopili v sosednji Italiji. Na pobudo ANPI Udine bo zbiranje sredstev, ki se je začelo s spominskim večerom 24. novembra v Čedadu, na ravni pokrajine potekalo do marca prihodnjega leta.