Razstava z naslovom Stipe in Viki – 50 let skupnega delovanja bo, kot so za STA povedali v Slovenskem domu KPD Bazovica, odprta predvidoma do sredine maja.

Viki Grošelj in Stipe Božić. Foto: Slovenski planinski muzej
Viki Grošelj in Stipe Božić. Foto: Slovenski planinski muzej

Ob današnjem odprtju razstave v največjem hrvaškem pristaniškem mestu Reka bosta imela oba alpinista tudi predavanje. Pred Reko je bila razstava Stipe in Viki že na ogled v hrvaškem Karlovcu. Sicer pa gre za občasno razstavo Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. V Mojstrani so razstavo spremljala likovna dela, ki jih je naslikal Danilo Cedilnik - Den, njun sopotnik in prijatelj.

Brisanje meja lis neznanega na našem planetu
Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in reševalec. V Himalaji je opravil enajst vzponov na več kot osem tisoč metrov visoke vrhove. Kot prvi Slovenec se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin. Je tudi avtor 18 knjig, med njimi tudi knjige Najvišji vrhovi celin.

"Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj," je o omenjeni knjigi zapisal avtor Grošelj.

Vse to so bile po njegovih besedah osupljive pustolovščine, ki so v tistih časih burile domišljijo, dvigale meje mogočega in brisale meje lise neznanega na našem planetu. Vsaka od njih je bila na nek način življenjski projekt njihovih junakov.

"Prav napredek, ki so ga s svojimi dejanji spodbujali tudi oni, pa nam danes omogoča, da se v času enega samega življenja lahko dotaknemo vseh sedmih, čarobnih, privlačnih in magičnih, najvišjih točk našega planeta. Za vrhunska dejanja svojega časa si ti pionirji zaslužijo globok poklon in spoštovanje. še posebno hvaležnost pa za idejo, nakazano pot, predanost cilju in vseobsegajoče hrepenenje," je še zapisal.