Muzej Sztuki je bil ustanovljen leta 1930 in velja za enega najstarejših obstoječih in delujočih muzejev, ki se ponašajo z zbirkami avantgardne umetnosti. Foto: Wikipedia
Muzej Sztuki je bil ustanovljen leta 1930 in velja za enega najstarejših obstoječih in delujočih muzejev, ki se ponašajo z zbirkami avantgardne umetnosti. Foto: Wikipedia

Na Poljskem, tako kot pretežno tudi v drugih državah v EU-ja, imenovanja v javnih ustanovah pogosto narekujejo vladni subjekti, zaradi česar so muzeji ranljivi med spremembami oblasti in kulturnimi vojnami. Podobni premiki so se v zadnjih nekaj letih zgodili v drugih, večjih poljskih ustanovah, kar je povzročilo veliko polemik, piše portal Art News. Po mnenju kritikov zdajšnje poljske vlade ta uresničuje svojo agendo nameščanja konservativni ideologiji zapisanih kandidatov na vodilna mesta osrednjih kulturnih ustanov v državi.

Odstavljeni začasni direktor muzeja Jarosław Suchan. Foto: Wikipedia
Odstavljeni začasni direktor muzeja Jarosław Suchan. Foto: Wikipedia

Direktor brez mednarodne mreže stikov
Dosedanjega direktorja omenjenega muzeja Jarosława Suchana bo nadomestil umetnik Andrzej Biernacki, ki ga je po pisanju časopisa Gazeta Prawna na to mesto imenoval Jarosław Sellin, namestnik poljskega ministra za kulturo in narodno dediščino. A Biernacki, ki sicer vodi zasebno galerijo zunaj Lodža, v nasprotju s Suchanom nima izkušenj z vodenjem velike ustanove in prav tako nima vzpostavljenih povezav s svetovnimi kulturnimi ustanovami.

Novoimenovani direktor je za spletno stran Wyborcza dal izjavo, v kateri je obljubil novo usmeritev muzeja, za katero deluje, da bo skladnejša s politiko trenutne desne vlade na Poljskem. "Ne bom se znebil konceptualne umetnosti, ki je bila pridobljena za zbirko in je razstavljena. Ampak nameravam popestriti ponudbo, uvesti druge naracije. Nihče ni rekel, da bi se morali ukvarjati samo s prookoljsko, spolno ali kvirovsko umetnostjo, ki jo promovirajo zahodne kulturne ustanove," je še dejal Biernacki.

Glede na trenutni trend na Poljskem je Suchanova odstavitev povzročila precej pretresenosti in resignacije. Poljska političarka Iwona Šledzińska-Katarasińska je v tvitu, naslovljenem na namestnika premierja Piotra Glińskega iz vrst vladajoče poljske nacionalistične konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), zapisala: "Tega ne boste razlagali do konca življenja. Uničujete ustanovo svetovnega slovesa."

Sorodna novica "Konservativni in naivni nevednež" brez razpisa imenovan na čelo vodilne poljske galerije

Podobne odzive so sprožile zamenjave vodij še vsaj dveh drugih poljskih umetniških ustanov v zadnjih treh letih.

Brez javnega razpisa in tudi brez izkušenj
Lani se je namreč poljska vlada odločila za prekinitev pogodbe Hanni Wróblewski, začasni direktorici Narodne galerije Zacheta v Varšavi, ki je specializirana za sodobno umetnost in velja za eno najboljših umetniških ustanov na Poljskem. Na direktorsko mesto je prav Gliński, takratni minister za kulturo in narodno dediščino, imenoval kar svojega kandidata, slikarja in sindikalnega vodjo Janusza Janowskega, ki je na to funkcijo prišel brez javnega razpisa in predvsem brez izkušenj z vodenjem tako velike ustanove. Glede na napovedi bo na direktorskem mestu od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2025.

Protesti zaradi slabega upravljanja sredstev ustanove
To imenovanje je bilo v skladu s podobnim konservativnim imenovanjem vladajoče stranke PiS, kot je bilo nedavno imenovanje Piotra Bernatowicza na direktorsko mesto centra za sodobno umetnost Ujazdowski v Varšavi. Njegovo predhodnico Małgorzato Ludwisiak so leta 2019 odstavili s položaja, od začetka Bernatowiczevega mandata pa je muzej neredko prizorišče protestov zaradi slabega upravljanja sredstev, piše portal Art News.

"Na področju umetnosti in kulture je v zadnjih treh letih s skrb vzbujajočo naglostjo napredovala vrsta novih imenovanj direktorjev najvidnejših (poljskih) muzejev, kar kaže na bližajočo se implozijo javnih umetniških institucij," je bilo mogoče lani prebrati na portalu Art in America.

Sorodna novica Sporno imenovanje nekdanje poljske premierke v svet muzeja v Auschwitzu

Beata Szydlo v muzeju v Auschwitzu
Omenimo še, da je bila lani spomladi zdajšnja evropska poslanka in nekdanja poljska premierka Beata Szydlo, ki je eno osrednjih imen stranke PiS, imenovana v posvetovalni svet muzeja Auschwitz-Birkenau. Gre za političarko, ki je tolerirala odkrito fašistične skupine in podpirala poskuse zadušitve raziskav holokavsta. Njeno imenovanje je sprožilo protest sorodnikov nekdanjih taboriščnikov in odstope članov posvetovalnega sveta muzeja, strokovnega telesa, ki svetuje direktorju.