Sagrada familia. Foto: Reuters
Sagrada familia. Foto: Reuters

Dokončanje v letu 2026 bi imelo simbolni pomen, saj bo takrat minilo sto let od smrti katalonskega arhitekta, predstavnika katalonske veje secesije, Antonija Gaudija, ki je zasnoval to mojstrovino.

Sagrada familia (Sveta družina) je ena glavnih znamenitosti Barcelone, ki jo v siceršnjih razmerah letno obišče več kot 20 milijonov ljudi. Tako kot ostale znamenitosti po svetu je morala tudi ta zapreti svoja vrata in je šele konec prejšnjega meseca znova sprejela obiskovalce prvič po oktobru 2020.

Sorodna novica Nekdanja črna gradnja Sagrada familia končno tudi z dejanskim gradbenim dovoljenjem

"Lagal bi, če bi navedel natančen datum."
Vendar ima zaprtje daljnosežnejše posledice. Zaradi pandemije so izostali prihodki, ki so glavni vir financiranja dokončanja zgradbe, prav tako so gradbena dela prekinili za devet mesecev.

Generalni direktor Sagrade Familie Xavier Martinez je po pisanju portala The Heritage Tribune dejal, da je pomanjkanje sredstev znova zavleklo gradnjo. "Napovedovali smo, da bomo delo končali leta 2026. Na žalost to ne bo mogoče." Nov datum zaključka še ni določen, se pa tokrat raje niso prenaglili. "Lahko bi bilo leta 2030, 2035, 2040. Lagal bi, če bi navedel natančen datum," je še dodal Martinez.

Antoni Gaudi (1852–1926) je bil eden največjih arhitektov svojega časa. Foto: Wikipedia
Antoni Gaudi (1852–1926) je bil eden največjih arhitektov svojega časa. Foto: Wikipedia

Hitrost gradnje je torej v veliki meri odvisna od tega, koliko nanesejo prihodki od turističnega obiska, je vnovično odprtje vrat vneslo nekaj optimizma. Vendar je Martinez poudaril, da bi lahko trajalo kar nekaj časa, da se prihodki povrnejo na raven pred pandemijo. Kljub vsem zapletom verjame, da bo stavba dokončana še v času njegove generacije.

Uresničitev Gaudijevega čudovitega projekta
V svoji dolgi zgodovini je Sagrada Familia naletela na več ustavitev in zamud pri gradnji. Zdajšnji glavni arhitekt Jordi Fauli je odgovoren za dokončanje projekta, ki ga je začel Gaudi, je zelo motiviran za dokončanje tega megalomanskega projekta. "Sagrada Familia se je soočala z drugimi težavnimi trenutki," je dejal Fauli, s čimer je imel v mislih, da je bila gradnja leta 1910 skoraj odpovedana in ustavljena med špansko državljansko vojno v 30. letih prejšnjega stoletja.

"Gradbeni odbor in ljudje so bili vselej pripravljeni iti naprej in premagovati težave. Naš cilj je uresničiti čudovit Gaudijev projekt," je dodal glavni arhitekt. Ko bo dokončana, bo imela tri fasade, s 172,5 metra visokimi stolpi pa bo najvišja zgradba v Barceloni.