Enaka spomenika Tesli, delo znanega hrvaškega kiparja Franeta Kršinića, stojita še v Beogradu in ob reki Niagari.

Kipe, posvečene Nikoli Tesli, najdemo tako v Srbiji kot na Hrvaškem, njegov pepel pa hranijo v Beogradu. Vprašanje, ali je bil Srb ali Hrvat, še vedno velja za kamen spotike v srbsko-hrvaških odnosih. Foto: Mesto Gospić
Kipe, posvečene Nikoli Tesli, najdemo tako v Srbiji kot na Hrvaškem, njegov pepel pa hranijo v Beogradu. Vprašanje, ali je bil Srb ali Hrvat, še vedno velja za kamen spotike v srbsko-hrvaških odnosih. Foto: Mesto Gospić

Novi spomenik Tesli so postavili nekoliko stran od osrednjega trga, na katerem je od leta 1981 stal spomenik, ki so ga razstrelili med vojno na Hrvaškem. Na novo odlit spomenik v bronu, ki v višino meri približno tri metre in tehta 1200 kilogramov, tako stoji na Trgu Nikole Tesle pred poslopjem kulturno-informacijskega centra Gospić.

"Zmaga kulture"
"Zaradi vrnitve spomenika smo še posebej ponosni, saj smo priča zmagi kulture. Nasprotovali bomo vsakemu rušenju in si vedno prizadevali za obnovo,"
je ob današnjem odkritju spomenika v Gospiću povedala hrvaška ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen Koržinek. Odkritje spomenika je pospremil krajši umetniški program v režiji hrvaškega režiserja Krešimirja Dolenčića.

Rojen v vasi sedem kilometrov od Gospića
Projekt novega spomenika je ocenjen na 200.000 evrov, sredstva je zagotovilo hrvaško ministrstvo za kulturo. Priznanje Tesli so v Gospiću izrekli tudi potem, ko so visokošolsko ustanovo v mestu leta 2006 poimenovali po njem. V izumiteljevih rodnih Smiljanih, le sedem kilometrov od Gospiča, pa so pred nekaj leti obnovili Teslovo spominsko hišo in muzej.

Srbski rod, hrvaška domovina
Tesla se je rodil leta 1856 v Smiljanih pri Gospiću, umrl pa je leta 1943 v New Yorku, kjer je dosegel vrhunec svoje znanstvene kariere. Njegov oče Milutin je bil pravoslavni duhovnik, veliki znanstvenik pa je rad poudarjal, da je ponosen na svoj srbski rod in hrvaško domovino. Srbski rod je bil po mnenju političnih predstavnikov srbske skupnosti na Hrvaškem tudi razlog za razstrelitev prvega spomenika Tesli v Gospiću, storilcev pa niso nikoli izsledili.

Mož, "ki je izumil 20. stoletje"
Izjemni znanstvenik in vizionar je najbolj znan po izumih na področju elektrotehnike, magnetizma in radiotehnike, ki so pripeljali do sodobne uporabe električne energije. Izdelal je elektromotor na izmenični električni tok, ki je osnova večine sodobnih aparatov in strojev.

Tak je kip Nikole Tesle v njegovi rodni vasi. Foto: AP
Tak je kip Nikole Tesle v njegovi rodni vasi. Foto: AP

Med njegovimi več kot 700 znanstvenimi patenti so najbolj znani izmenični večfazni električni sistemi, navitje, znano kot Teslov transformator, in turbina brez lopatic, po njegovih načrtih pa so izdelali tudi prvo hidroelektrarno na reki Niagari.

Svoj vizionarski duh je Tesla potrdil v zgodnjih 20. letih prejšnjega stoletja, ko je predvidel, da se bodo "dnevni časopisi tiskali brezžično v vsakem domu in da bodo ljudje za komuniciranje uporabljali naprave, ki jih bo mogoče spraviti v žep". V enem od pogovorov leta 1925 je dejal, da "bomo imeli vsi priložnost spremljati dogodke, kot so inavguracije, športni dogodki, naravne nesreče ali vojne, kot da smo fizično prisotni na mestu dogodka". Njegovi zapiski so še danes predmet proučevanja.