V Boštanju pri Sevnici bo danes potekala podelitev listine o vpisu območnim skupinam, ki v nespremenjeni obliki ohranjajo to koledniško šego.

Jurjevi pevci iz Dolenjega Brezovega leta 2022. Foto: Jože Hvala
Jurjevi pevci iz Dolenjega Brezovega leta 2022. Foto: Jože Hvala

Jurjevo koledovanje so v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine zapisali maja, podelitev listine v čast vpisa pa bo danes ob 17.00 na slovesnosti v prostorih boštanjskega društva TVD Partizan. Gre za pomembno izročilo, ki povezuje lokalno skupnost in prispeva k povezovanju, so zapisali na sevniški občini.

Pobudnika vpisa sta bila kulturnik Ciril Dolinšek in sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, ki sta dobri dve leti sodelovala s koordinatorjem vpisa iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Dolinšek je sicer avtor monografije Sveti jurij in jurjevi pevci na Sevniškem, posnel je tudi CD Jurjeve pesmi na Sevniškem, z obema pa dokumentiral in ohranil pesmi, ki jih v Občini Sevnica prepevajo vrsto generacij.

Jurjevi pevci iz Podvrha in Trnovca leta 2022. Foto: Jože Hvala
Jurjevi pevci iz Podvrha in Trnovca leta 2022. Foto: Jože Hvala

Ob tem je tesno sodeloval z jurjevimi pevci oziroma s koledniki, ki na Sevniškem še ohranjajo tradicijo ljudskih pesmi. To so Boštanjski jurji, Jurjevi pevci z Blance, Jurjevi pevci iz Dolenjega Boštanja, Jurjevi pevci z Dolnjega Brezovega, Jurjevci z Brega in Šentjurja na Polju, Florjanski Jurjevci, Jurjevi pevci Jarica, Jurjevi pevci s Konjskega, Jurjevi pevci s Kompolj, Jurjevci z Loga, Jurjevi pevci z Lukovca, Jurjevi pevci z Okiča, Jurjevci s Podvrha in Trnovca, Jurjevci iz Rovišč, Jurji iz Šmarčne, Šentjanški jurjevalci, Jurjevci s Tržišča in Jurjevi pevci z Vrhka pri Tržišču.

Po občinskih podatkih je jurjevo koledovanje, kot ga poznajo na Sevniškem, ena izmed prepoznavnejših koledniških šeg v Sloveniji. Medtem ko so se v številnih drugih krajih šege, povezane z jurjevim, spremenile v turistične prireditve, jurjeva koledovanja na Sevniškem potekajo prav ob godu sv. Jurija in v lokalnem okolju, namenjena pa so zgolj domačinom.

Kljub občasnim prekinitvam jurjeva koledovanja na Sevniškem nadaljujejo tradicijo prednikov. Za prebivalce predstavljajo pomemben element lokalne identitete in so eden od povezovalnih elementov tamkajšnjih lokalnih skupnosti, so še poudarili na sevniški občini.

Jurjevi pevci Blance leta 2022. Foto: Jože Hvala
Jurjevi pevci Blance leta 2022. Foto: Jože Hvala

Drevišnjo prireditev pripravljajo Ciril Dolinšek, sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, sevniška občina in Turistično društvo Boštanj.