Cerkev sv. Trojice v Hrastovljah. Foto: Wikipedia
Cerkev sv. Trojice v Hrastovljah. Foto: Wikipedia

Projekt Dediščinski digitalni inkubator (DDI), za katerim stojijo Društvo Idrija 2020, Zavod Dobra pot in KID Kibla, bo na osi med Brkini, Idrijo in Mariborom utrjeval zavest o pomembnosti ohranjanja in razvoja slovenske kulturne dediščine. Omenjeni partnerji so s projektom uspešno kandidirali na razpisu ministrstva za javno upravo. Z izvajanjem projekta, ki je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije, so začeli letos.

Nova skupnostna platforma Duri
V okviru Dediščinskega digitalnega inkubatorja so razvili celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj. Vse skupaj so nadgradili z vzpostavitvijo spletne platforme Duri, ki je namenjena podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine. Za 29. maj je napovedan tradicionalni praznik Parka Škocjanske jame, naslovljen Belajtnga, kjer bo javnosti prvič predstavljena platforma.

Po besedah Matevža Straus iz Društva Idrija 2020 je omenjena spletna platforma eden od rezultatov projekta, ki pomeni vstop v svet kulturne dediščine. Njen namen je ponuditi vsebine o dokumentiranju, ohranjanju in razvoju dediščine za ljudi, ki niso strokovno podkovani na tem področju, a jih tematike zanimajo. Platforma Duri med drugim poleg osnovnih informacij trenutno ponuja tudi tri brezplačne spletne tečaje, in sicer na temo digitalnega raziskovanja in dokumentiranja kulturne dediščine, digitalizacije kulturne dediščine ter prenove starih hiš.

Ob omenjenih že razvijajo tri dodatne tečaje s področja ustvarjanja predstavitev kulturne dediščine, osnove o tem, kaj kulturna dediščina sploh je, ter vključevanje javnosti v kulturno dediščino. Vsi tečaji so posneti v obliki videoposnetkov, vsak od njih vsebuje tudi kratek kviz in nekaj dodatnih vsebin.

Tudi aplikacija, namenjena ohranjanju spominov starejših
Kot je povedala Nava Vardjan z Zavoda Dobra pot, je rezultat projekta tudi aplikacija Zapisi spomina, ki je tudi del platforme Duri. Namenjena je ohranjanju spominov starejših na življenje v prejšnjih obdobjih in že zdaj je tam shranjenih šest tovrstnih vsebin, s čimer premoščajo vrzel med preteklostjo in digitalno sedanjostjo. Po njenih besedah načrtujejo tudi številne promocijske dogodke v 30 slovenskih občinah, nekatere prek delavnic in predstavitvenih stojnic za širšo javnost, nekaj pa bo jeseni tudi takih za srednješolsko mladino. Z njimi želijo javnosti predstaviti vzpostavljene platforme.

Žiga Pavlovič iz mariborskega Kulturno-izobraževalnega društva (KID) Kibla je pojasnil, da so se pri njih v zadnjih dveh letih veliko ukvarjali s področjem digitalizacije predmetov, jeseni pa kot nadgradnjo spletnih izobraževanj pripravljajo specialistične in praktične delavnice v živo za skupine, predvsem iz organizacij, ki se že ukvarjajo s področjem ohranjanja kulturne dediščine.