Gre za drobna, a pomembna popravila, ki stavbe ene najbolj znamenitih slovenskih vedut rešujejo pred dokončno rušitvijo oziroma propadom.

Ptujski grad. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Ptujski grad. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Streha zahodnega stolpa pod ptujskim gradom je sicer tik pred zdajci, a še pravočasno popravljena, pravi direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič.

"Investicija je bila vredna dobrih 54.000 evrov, tako da smo zdaj vsaj nekoliko izboljšali stanje tega objekta," pravi Lorenčič. Popravila je nujno potreben ves stolp. Iz njega so se po dolgoletni uporabi, ker je postal prenevaren, morali izseliti radioamaterji.

"V naslednjih fazah bo treba urediti baročno stopnišče, ki je v izredno slabem stanju, in preostalo gradbeno substanco," je še dodal Lorenčič.

Zahodni stolp je le ena izmed stavb grajskega kompleksa, ki potrebujejo obnovo. Tudi nekateri deli grajskega obzidja, turnirski prostor, žitnica pa seveda sam grajski hrib, ki na novo hortikulturno zasaditev čaka že pet let, bi nujno potrebovali ureditev in vrnitev stare slave. In kako do sredstev? Če kdaj ‒ zdaj priložnost ponuja Evropa s Skladom za okrevanje.