Kregar je v govoru dejal, da nam kot majhnim, komaj opaznim figuram na geopolitični šahovnici res ne preostane drugega, kot da z distance previdno spremljamo moderne igre prestolov, zato pa smo za razmere na domačem dvorišču odgovorni sami.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med sodelujočimi organizacijami so bile Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter Zveza društev in klubov MORiS. Letošnja tema pohoda pa je bila okrevanje za pravičen in trajnosten svet.

"Prav na domačem dvorišču je mogoče postoriti marsikaj"
Slavnostni govornik je poudaril, da "če ne želimo tudi v prihodnje obžalovati svoje preteklosti ter jo razlagati in zamejevati predvsem z nasilnimi dogodki in obdobji, se moramo vsi skupaj kot posamezniki in skupnost strezniti, spametovati in pomiriti in se naraščajoči histeriji, agresiji in sovraštvu v družbi odločno zoperstaviti ter, ne glede na vse siceršnje barve, razlike in poglede, storiti vse, kar je v naši moči, da za nas in naše zanamce ohranimo in še naprej gradimo demokratičen, miren, pravičen in trajnosten svet".

Kregar je poudaril, da je prav na domačem dvorišču mogoče postoriti marsikaj. "Najprej z neprestanim ozaveščanjem, da mir še zdaleč ni nekaj samoumevnega in trajnega in da njegovemu negovanju velja namenjati skrajno pozornost in previdnost. Zlasti ker agresija in ne mir še vedno tičita tako globoko v nas," je dejal.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Nezavedna ali, kar je huje, celo načrtna militarizacija socialno-zdravstvenega problema oziroma kriza le-te namreč ni z ničimer umirila in ublažila, temveč med posamezniki in v družbi kot celoti povzročila kvečjemu dodaten nemir, nezaupanje, zmedo, dvom, tesnobo, strah in jezo. Ter izdatno pripomogla k temu, da se v času, ko sta družbena kohezivnost in solidarnost že tako ali tako na veliki preizkušnji, vedno bolj pogrezamo v začaran krog medsebojnih delitev, izključevalnosti, nestrpnosti in sovraštva na politični, ideološki, svetovnonazorski, zadnje čase pa tudi zdravstveni osnovi. Pri čemer se odkrito sovraštvo iz strupenega virtualnega močvirja socialnih omrežij vse bolj preliva tudi v naš realni, fizični vsakdan ter načenja temelje našega sobivanja," je še povedal Kregar.

Po govoru je Kregar tudi gost Prvega Dnevnika na Televiziji Slovenija. "Živimo v časih, ko sta družbena kohezivnost in družbena realnost tako ali tako postavljeni pred preizkušnjo, mi pa se še dodatno pogrezamo v močvirje čedalje bolj nenadzorovanega sovraštva in agresije," je med drugim dejal. Kar je po njegovih besedah najbolj skrb vzbujajoče, je to, da agresija, ki jo čutimo dnevno, presega ustaljeno slovensko folkloro zadnjih tridesetih let.

"Letošnji mednarodni dan miru zaznamujemo v kriznem času za človeštvo. Covid-19 je naš svet obrnil na glavo. Konflikti uhajajo izpod nadzora. Podnebne razmere se poslabšujejo. Poglabljata se neenakost in revščina. Nezaupanje in nesoglasja ločujejo ljudi v času, ko sta solidarnost in sodelovanje potrebna bolj kot kdaj koli prej. Kot človeška družina smo pred nujno odločitvijo, mir ali večna nevarnost. Izbrati moramo mir," so zapisali v letošnjem sporočilu OZN.

Pohod sicer letos ni bil množičen, saj je potekal ob upoštevanju ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za omejitev širjenja covida-19, so sporočili iz slovenskih članic svetovne federacije veteranov. Kljub temu si želijo, da bi dogodek postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.

Ob svetovnem dnevu miru pohod po središču Ljubljane