Zlat pektoral iz 4. stoletja pr. n. š. je bil del pogrebne oprave skitskega kralja. Predmet iz 24-karatnega zlata je bil leta 1971
Zlat pektoral iz 4. stoletja pr. n. š. je bil del pogrebne oprave skitskega kralja. Predmet iz 24-karatnega zlata je bil leta 1971 "ukrajinsko arheološko odkritje stoletja". Hranijo ga v Muzeju zgodovinskih zakladov v Kijevu. Foto: AP

Časopis The New York Times povzema besede direktorice melitopolskega Muzeja lokalne zgodovine Leile Ibrahimove: povedala je, da so muzejski delavci ob ruski invaziji dragocene artefakte skrili v škatlah v kleti muzejske stavbe. Direktorica sama je bila v marcu prisiljena mesto zapustiti – predtem je morala prestati še večurno zaslišanje. Melitopol je v rokah ruske vojske že od začetka marca.

Prejšnji teden je direktorica od oskrbnice muzeja dobila vest, da so ruski vojaki – s pomočjo novega direktorja, ki so ga imenovali Rusi – škatle našli. Sicer pazljivo so razpakirali 2300 let stare predmete in jih odnesli neznano kam. Po poročanju New York Timesa je bilo odnesenih najmanj 198 zlatih predmetov, redkih primerkov starega orožja, srebrnikov in medalj.

Skiti so bili nomadsko ljudstvo, ki je zgradilo močan, vpliven imperij s sedežem na Krimskem polotoku; civilizacija je bila v razcvetu med 8. stoletjem pr. n. š. in 2. stoletjem n. š. Številne zlate predmete, ki so bili zdaj odneseni, so Skitom podarili stari Grki. "Morda pa je kultura njihov sovražnik," je čustveno komentirala Leila Ibrahimova. "Govorijo nam, da Ukrajinci nimamo države, nimamo zgodovine. Radi bi uničili našo deželo in upam, da jim ne bo uspelo."

Leta 2014, ko si je Rusija priključila Krimski polotok, so bili številni artefakti (tudi čelada na fotografiji) razstavljeni v Amsterdamu – in njihovo vrnitev sta zahtevali tako Rusija kot Ukrajina. Sodišče jih je dosodilo Ukrajini, a trenutno ostajajo, kjer so. Foto: AP
Leta 2014, ko si je Rusija priključila Krimski polotok, so bili številni artefakti (tudi čelada na fotografiji) razstavljeni v Amsterdamu – in njihovo vrnitev sta zahtevali tako Rusija kot Ukrajina. Sodišče jih je dosodilo Ukrajini, a trenutno ostajajo, kjer so. Foto: AP

Ukrajinske oblasti so že prej poročale o ropih slik, ikon in skulptur iz muzeja v pristaniškem Mariupolu. 29. aprila so ocenili, da je bilo od začetka invazije 24. februarja letos poškodovanih ali uničenih več kot 250 kulturnih ustanov. Kijev je rusko vlado obtožil "izvajanja genocidne politike" proti ukrajinskemu narodu.

V intervjuju za rusko televizijo je de facto novi direktor melitopolskega muzeja Jevgen Horlačev izjavil, da imajo artefakti "izjemno kulturno vrednost za celotno nekdanjo Sovjetsko zvezo" ter muzejsko osebje obtožil, da je "porabilo veliko napora in energije" za njihovo skrivanje. Ni pa povedal, kam so bili predmeti preseljeni.

Spor okrog skitskih artefaktov med Rusijo in Ukrajino se vleče že dolgo. Leta 2014, ko si je Rusija priključila Krimski polotok, so bili številni artefakti razstavljeni v Amsterdamu – in njihovo vrnitev sta zahtevali tako Rusija kot Ukrajina. Oktobra lani je sodišče lastništvo nad predmeti pripisalo Ukrajini, a do preklica ostajajo na Nizozemskem.