Mordechai Ansbacher se je rodil leta 1927 v Würzburgu na severu Bavarske v Nemčiji. V otroštvu je obiskoval tamkajšnjo judovsko šolo in bil član lokalnega mladinskega gibanja Ezra. Gre za gibanje, ki otrokom in najstnikom omogoča rekreativne in izobraževalne vsebine v okviru judovstva ter jih spodbuja k pozitivnemu prispevku k širši skupnosti.

Theresienstadt-Auschwitz-Dachau
Ansbacher je bil sprva kot 15-letnik deportiran v geto Theresienstadt (češko: Terezin), pravzaprav hibrid koncentracijskega taborišča in geta, ki so ga enote SS vzpostavile med drugo svetovno vojno v mestu Terezin v takratnem protektoratu Češke in Moravske. Geto je začel delovati po deportacijah čeških Judov novembra 1941, prve nemške in avstrijske Jude pa so v Theresienstadt prepeljali junija 1942. Pozneje je preživel še taborišči smrti Auschwitz in Dachau, piše Jerusalem Post.

Odhod v Izrael in ustanovitev Jad Vašema
Po osvoboditvi taborišča Dachau aprila 1945 se je preselil v Izrael, kjer je kot vojak izraelskih obrambnih sil v izraelski vojni za neodvisnost (1948–1949) branil Jeruzalem. Leta 1967 je med t. i. šestdnevno vojno sodeloval v bitki za Jeruzalem in nato s soborci napredoval še v Betlehem, Gush Etzion in Hebron.

Adolf Eichmann med sodnim procesom v Jeruzalemu leta 1961. Foto: AP
Adolf Eichmann med sodnim procesom v Jeruzalemu leta 1961. Foto: AP

Ansbacher je bil med ustanovitelji svetovnega centra za raziskovanje, poučevanje, dokumentiranje in komemoriranje holokavsta Jad Vašem, ki je zaživel leta 1953. Postal je tudi prvi direktor muzeja holokavsta, ki deluje v okviru tega centra.

Eden najpretresljivejših sodnih procesov
Leta 1961 je bil ena ključnih prič na znamenitem sojenju Adolfu Eichmannu na okrožnem sodišču v Jeruzalemu. Prav tako je za tožilstvo podal osebno pričevanje tožilstvu o različnem gradivu, vključno s slikami in risbami judovskih umetnikov, ustvarjenih v Terezinu med holokavstom.

Med pričanjem je povedal, da je prosil, naj ga ne ločijo od bolne matere, vendar so ju kljub temu odpeljali ločeno. Opisal je svoj prihod v Dachau in kako so esesovci peli pesem o utapljanju Judov. Povedal je tudi, da med transporti niso dobili hrane in so šele ob prihodu v Auschwitz dobili hlebček kruha, preden so jih pretovorili v živinske vagone. Med pričevanjem je opisal še, kakšna oblačila so imeli. Po njegovih besedah so se taboriščniki hitro naučili držati skupaj in da če je nekaj posameznikom uspelo ostati skupaj, so lahko tudi preživeli.

Judovska umetnost in aškenazijsko judovstvo
Ansbacher, ki je bil po izobrazbi zgodovinar, je napisal okoli 100 člankov o judovski umetnosti in aškenazijskem judovstvu za Enciklopedijo Judaica. (Aškenazi so judovska etnična skupina, katere predniki izvirajo z območja severne, zahodne in vzhodne Evrope iz obdobja zgodnjega srednjega veka.) V 80. letih preteklega stoletja je predaval na visoki šoli za judovske študije v Heidelbergu v Nemčiji.

Mordechai Ansbacher je umrl v soboto v Jeruzalemu, kjer so ga pokopali v ponedeljek zvečer, navaja Jüdische Allgemeine.