"Zakon nima smisla. Nihče ne more spremeniti zgodovine in holokavsta ni mogoče zanikati," je v soboto dejal Netanjahu. Foto: Reuters
Yad Vashem
Iz muzeja holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu so sporočili, da zakonu nasprotujejo, saj želi zamegliti zgodovinsko resnico o pomoči, vendar izraz "poljsko koncentracijsko taborišče" nedvomno potvarja zgodovino. Foto: Reuters
Auschwitz
V koncentracijskem taborišču Auschwitz je umrlo okoli 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Foto: Reuters
Merklova za krepitev spomina na holokavst

"Zakon nima smisla. Nihče ne more spremeniti zgodovine in holokavsta ni mogoče zanikati," je v soboto dejal Netanjahu. Izrael je zaradi zakona na pogovor na zunanje ministrstvo poklical odpravnika poslov na poljskem veleposlaništvu v Tel Avivu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v soboto pozno zvečer na Twitterju odgovoril, da "Auschwitz-Birkenau ni poljsko ime niti Arbeit Macht Frei ni poljski stavek". Trditve, da je Poljska soodgovorna za holokavst, dokazujejo, kako nujen je zakon, se je v tvitu na izraelske obsodbe odzval avtor zakona, namestnik pravosodnega ministra Patryk Jaki.

Poljski parlament je v petek sprejel zakon, ki določa do triletno zaporno kazen za vsakogar, ki bi nakazoval, da Poljska nosi del odgovornosti za nacistične zločine proti človečnosti. Ukrep velja tako za poljske kot za državljane drugih držav. Zakon mora potrditi senat, nato ga mora podpisati še predsednik države.

Izraelski minister za izobraževanje in manjšinske zadeve Naftali Bennet je medtem izraelskim šolam naročil, naj v tem tednu dve uri izobraževanja namenijo vpletenosti evropskih držav v holokavst, poroča Al Džazira.

Na zgodovinske navedbe, da so zločine proti Judom med vojno izvajali tudi nekateri Poljaki, se je vladajoča stranka Zakon in pravičnost odzvala s poudarjanjem, da so Poljaki trpeli pod nacistično okupacijo, ko je bila zagrožena smrtna kazen za ljudi, ki so Judom pomagali.

Jad Vašem: Izraz poljsko taborišče je potvarjanje
Iz muzeja holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu so v soboto sporočili, da zakonu nasprotujejo, saj želi zamegliti zgodovinsko resnico o pomoči, ki so jo Nemci v času holokavsta dobivali od poljskega prebivalstva, a so dodali, da ni nobenega dvoma o tem, da izraz poljsko koncentracijsko taborišče predstavlja potvarjanje zgodovine.

Poljska se več let bori proti uporabi zvez, kot je "poljska taborišča smrti", ki nakazuje, da je Poljska vsaj delno odgovorna za taborišča, v katerih je nacistična Nemčija ubila na milijone ljudi, predvsem Judov. Taborišča so zgradili in upravljali nacisti po zasedbi Poljske leta 1939.

Potrjen predlog zakona tudi prepoveduje zanikanje, da je med drugo svetovno vojno ukrajinska uporniška vojska ubila okoli 100.000 Poljakov. Ta del zakona bo najbrž povečal napetosti med Poljsko in Ukrajino.

1,1 milijona mrtvih v Auschwitzu
Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau je nacistična Nemčija ustanovila 1940, vanj pa so prvotno zapirali poljske državljane. V prvem letu so v taborišču registrirali 8.000 Poljakov, navaja spletna stran Auschwitz.org. V taborišču je po ocenah zgodovinarjev umrlo oziroma bilo pobitih 1,1 milijona ljudi, velika večina med njimi je bila Judov.

V soboto je na 73. obletnico osvoboditve taborišča Auschwitz-Birkenau potekal dan spomina na žrtve holokavsta.

Merklova za krepitev spomina na holokavst
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem pozvala h krepitvi spomina na holokavst, saj se ji zdi nepredstavljivo, da judovske institucije, kot so sinagoge, vrtci in šole, še vedno potrebujejo policijsko zaščito. Z novo nemško vlado je napovedala ustanovitev posebnega komisarja za antisemitizem. V lanskem letu je 1.500 kriminalnih dejanj motiviral antisemitizem, je ob tem sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Avstrijski premier Sebastian Kurz je v soboto poudaril, da tudi Avstrija nosi del odgovornosti za holokavst, in dodal, da v današnji družbi ni prostora za antisemitizem, rasizem in spodbujanje sovraštva, še poroča Deutsche-Welle.

Merklova za krepitev spomina na holokavst