Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Po poročanju hrvaškega časopisa Večernji list naj bi šlo za najdbo svetovnega pomena in prvi slavolok rimskemu cesarju, ki so ga odkrili na Hrvaškem.

Prva starorimska pot je vodila od današnjega Ogleja na severu Italije do Drača v Albaniji in naprej do Bizanca, današnjega Istanbula. Druga pot je vodila od današnjega Solina v Dalmaciji do Posavine prek današnjega Čitluka pri Sinju.

Božo Kokan je v kraju Dicmo v osrednji Dalmaciji rekonstruiral slavolok iz kamnitih fragmentov. Njegovo odkritje so že potrdili drugi priznani hrvaški arheologi, kot so Nenad Cambi, Dražen Maršić in Nikola Cesarik.

Slavolok je bil visok okoli 14 metrov in širok približno 11 metrov. Postavili naj bi ga v čast zmagam rimskega cesarja Trajana. Na slavoloku je bil zapis, ki je posvečen Trajanu. Po besedah Kokana bodo najdbo najprej predstavili širši javnosti ter zavarovali območje, nato pa začeli velika arheološka izkopavanja.

Rimski senat mu je podelil naslov optimus princeps
Trajan je živel med letoma 53 do 117. Rimskemu cesarstvu je vladal od leta 98 do svoje smrti leta 117. Velja za enega od največjih rimskih cesarjev. V času svojega vladanja je meje antičnega Rima potisnil do njegovih skrajnih meja. Rimski senat mu je podelil naslov optimus princeps ali najboljši vladar.

V zgodovino se je vpisal kot velik graditelj. Med njegovim vladanjem je Rim dobil mnogo mogočnih javnih objektov, kot so Trajanov trg, Trajanov forum in Trajanov stolp. Za njegovo obdobje v rimski zgodovini velja izraz zlata doba.