Karlova univerza že več kot 40 let izvaja izkopavanja na območju kompleksa piramid Abusir. Najnovejše odkritje pa bo prispevalo k osvetlitvi nemirnega obdobja od 5. do 6. stoletja pred našim štetjem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na stenah tudi verzi, ki naj bi varovali pred kačjim ugrizom
Grobnica leži v zahodnem delu Abusirja, ki je služil kot pokopališče za visoke uradnike in vojaške poveljnike iz 26. in 27. dinastije starega Egipta. Unesco je dotični kompleks na svoj seznam svetovne dediščine uvrstil leta 1979.

Raziskovalci so se do bogato okrašene grobnice prebili skozi glavni jašek, ki vodi do grobišča iz apnenca, dolgega več kot tri metre, na globini približno 14 metrov. Stene so okrašene z napisi, vključno z verzi, ki naj bi varovali pred kačjim ugrizom. Kamniti sarkofag pa bogatijo hieroglifska besedila iz egipčanske Knjige mrtvih, ki jih dopolnjujeta upodobitvi boginj Izide in Neftis.

Sicer bogato okrašena, a že zdavnaj izropana grobnica
Grobnico so pripisali do zdaj neznanemu kraljevemu pisarju Djehutjemhatu. Preiskave preostalih skeletnih ostankov, ki so jih izvedli egipčanski strokovnjaki, pa so pokazale, da je umrl v starosti le približno 25 let. Opravljal je sedeče delo in trpel zaradi bolezni kosti. S praške univerze so sporočili še, da so grobnico že zdavnaj izropali tatovi.